Jordbruk EU

EU-parlamentet
antog CAP-reformen

EU-parlamentet antog på tisdagen nästa CAP-reform utan överraskningar. Resultatet av medlemsländernas trilogförhandlingar i slutet av juni godkändes i plenum utan ändringar. Den andra december ska medlemsländerna slutligt klubba av reformen.

Förhandlingarna om nya CAP har pågått i mer än tre och ett halvt år. I parlamentet röstade en bred majoritet som bestod av konservativa, socialdemokrater och liberala parlamentariker för förslaget.

De gröna, vänstern och en grupp tyska socialdemokrater röstade mot beredningen. Då medlemsländerna inom kort slutligt godkänner CAP-reformen, är vägen fri för en publicering av texten i EU:s officiella tidning.

En majoritet av medlemsländerna väntas punktligt lämna in sina nationella strategiplaner till EU-kommissionen. Kommissionen ska enligt tidtabellen godkänna paketet i medlet av 2022, så att jordbrukarna kan genomföra höstsådden enligt de nya föreskrifterna.

Det nya lagstiftningspaketet träder sedan i kraft 2023. Kommissionen ska granska att de nationella strategiska planerna motsvarar åtagandena, samtidigt som medlemsländernas producenter ska följa en bestämd klimat- och miljöpraxis.

Medlemsländerna ska se till att minst 35 procent av budgeten för landsbygdsutveckling och minst 25 procent av direktstödet används för miljö- och klimatåtgärder. Minst tre procent av den gemensamma jordbrukspolitikens budget går till unga lantbrukare.

Förhandlingsresultatet föreskriver att minst 10 procent av direktstödet går till små och medelstora jordbruk. Parlamentet insisterade också på att en permanent krisreserv på 450 miljoner euro ska skydda producenterna mot instabila marknader.