Jordbruk EU

ASF har påträffats
i tysk grisbesättning

Afrikansk svinpest har drabbat en svingård med omkring 4.000 grisar i norra Tyskland. Gården är belägen i den nordliga delstaten Mecklenburg-Vorpommern i närheten av staden Rostock. Gården isolerades omedelbart från omgivningen.

Delstatens jordbruksminister Till Backhaus bekräftade fallet på tisdagen. Därförinnan hade experter vid Friedrich-Loeffler-institutet bekräftat dödsorsaken. På tisdagen var det fortfarande oklart hur smittan hade hamnat på gården.

Personalen upptäckte att flera grisar hade insjuknat. Myndigheterna vidtog genast åtgärder för att avliva alla grisar i besättningen och förstöra kadavren. Gården isolerades från omgivningen med skyddszoner.

Den afrikanska svinpesten påträffades för första gången i en svingård i juli förra året i delstaten Brandenburg i östra Tyskland. Denna veckas fynd är det fjärde i ordningen hos tamgrisar.

Mestadels har sjukdomen påträffats hos vildsvin i de östra delarna av landet. Det är känt att smittan kommer in i landet med vildsvin från Polen. Tyskland har med alla tänkbara medel försökt motverka spridningen.

Strategin har lyckats såtillvida, att relativt få tamgrisar har fått smittan. De östliga delstaterna har rest långa stängsel längs den tysk-polska gränsen för att hindra vildsvinen från att ta sig in i landet österifrån men detta har inte lyckats till hundra procent.

Efter de första ASF-fallen bröt den tyska exporten av griskött samman till de viktiga marknaderna i Asien. Tyskland har den senaste tiden avtalat med några länder om en fortsatt export av griskött från ASF-fria regioner i landet.

Tyskland har länge förhandlat med Kina om möjligheterna att starta den viktiga exporten av griskött till Kina, som har legat nere sedan det första tyska svinpestfallet. Enligt myndigheterna raserar det aktuella fallet effektivt alla sådana förhoppningar.