0407081382317 Max
Socialdemokraten Anna-Caren Sätherberg har utnämnts till svensk landsbygdsminister. FOTO: Näringsdepartementet
Jordbruk Skogsbruk EU

Sverige fick äntligen
en landsbygdsminister

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg har utnämnts till svensk landsbygdsminister i Magdalena Anderssons regering. Hon är hemma från skidorten Åre i Jämtland.

Som enda EU-land har Sverige ända sedan slutet av juni saknat en minister för landsbygden och jordbruksfrågor. Den senaste landsbygdsministern Jennie Nilsson lämnade posten på egen begäran för att återgå till jobbet i riksdagen.

Den dåvarande statsministern Stefan Löfven ombildade under sommaren sin regering och avskaffade samtidigt posten som landsbygdsminister. Näringsminister Ibrahim Baylan fick i stället sköta jobbet vid sidan av sina ordinarie uppgifter.

Situationen har förorsakat förargelse och kritik inom den svenska jordbruket. Den svenska regeringen har i praktiken saknat en hög representant för regeringen på EU:s ministermöten och andra viktiga organ där jordbruksfrågor diskuteras.

I samband med utnämningen av Magdalena Anderssons regering på tisdagen presenterade statsministern sin nya landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Hon är född 1964 och sitter sedan 2014 i riksdagen för socialdemokraterna.

Den svenska lantbrukarcentralen LRF:s ordförande Palle Borgström ställer stora förhoppningar på bra och konstruktiva samtal med den nya landsbygdsministern. Det är regeringens roligaste jobb, säger han i en intervju för webbsajten ATL.

Vi behöver snabba åtgärder för att förhindra att svenskt lantbruk slås ut. Det vore en katastrof för landsbygden och klimatet. Sedan behöver vi en stark röst i alla EU-förhandlingar som berör jord- och skogsbruket, understryker Borgström.