Bryssel planerar för närvarande ingen kompensation för EU:s jordbrukare med anledning av de kraftigt stigande priserna på mineralgödsel. Enskilda medlemsländer får däremot införa egna stödåtgärder, som ska godkännas av kommissionen.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Användningen av förnybar energi har de senaste året ökat kännbart i EU-länderna, men de nordiska länderna är med avstånd bäst i klassen. Det framgår med önskvärd tydlighet av EU-statistiken.

EU:s skogsländer uttrycker gemensamt ett massivt motstånd mot EU-kommissionens planer på den nya skogsstrategin. Den ansvariga kommissionären Virginijus Sinkevičius visar ingen större förståelse för uppståndelsen.

Mejerikoncernen Arla har börjat testa nya, uthålliga produktionsmetoder på 24 pilotgårdar i fem europeiska länder. Avsikten är att skaffa erfarenheter av påverkan på miljö och klimat. Parallellt samlas data från kolhalten i marken på 916 ekologiska gårdar.
En bred majoritet i EU-parlamentet antog på tisdagen en rapport om kommissionens förslag till en jord-till-bord-strategi för en uthållig jordbrukspolitik. Förslaget betraktas med misstro inom jordbruket.

Den svenska produktionen av mjölk och nötkött har resurser att minska klimatutsläppen enligt Parisavtalet utan nämnvärda inskränkningar i produktiviteten. Det visar en rapport som har släppts av en rad tunga aktörer genom hela den svenska värdekedjan.
Regeringen i London är beredd att bevilja tillfälliga arbetsvisum på sex månader för 800 utländska slaktare. Åtgärder ska förhindra onödigt lidande för grisar på lantgårdarna.

Klimatkraven kommer att skärpas markant inom köttproduktionen. Branschen står inför stora förändringar säger Jais Valeur, som är chef för den danska slakterikoncernen Danish Crown. Nötköttet utpekas som den största klimatboven.

Copa-Cogeca har anklagat EU-kommissionen för att försöka mörka en kritisk rapport om den gröna givens konsekvenser för jordbruket genom publicering mitt i sommaren (LF 33/2021). Nu belägger en intern korrespondens att fördröjningen var avsiktlig.

Nitratutsläppen från flera EU-länder oroar EU-kommissionen. Höga halter av nitrater orsakar fortfarande syrebrist och övergödning. Enligt en färsk EU-rapport hör Finland till de tolv EU-länder med det största näringsläckaget från jordbruket.
Livsmedlen kan snart bli dyrare i EU, medger agrarkommissionär Janusz Wojciechowski. Risken finns att kraftigt stigande priser på energi, gas och gödsel kan överföras till livsmedel. Detta kan medföra svåra samhälleliga konsekvenser.
Stigande gas- och gödselpriser medför problem inom jordbruket i stora delar av Europa. Tillverkarna av ammoniak drar ned produktionen och lagren töms. Eftersom ammoniak är en viktig beståndsdel inom gödselproduktionen hotas jordbruken av gödselbrist.