Jordbruk EU

EU-ministrar dryftade kollagring

EU-kommissionen har börjat utreda strategier för kollagring som ny inkomstkälla för jordbrukare. Frågan intresserar medlemsländerna eftersom kollagringen kan gynna både odlarna och klimatet.

På veckans ministermöte i Bryssel konstaterade delegationerna att det fortfarande finns många öppna frågor kring åtgärder, kalkyler och skapandet av en kolmarknad. Kolodlingen borde inte heller få inkräkta på produktionen av livsmedel.

En majoritet av delegationerna uppmanade därför agrarkommissionär Janusz Wojciechowski att utreda frågeställningarna med avseende på finansiering och eventuella konsekvenser för produktionen av livsmedel.

Polens delegation efterlyste en förstärkt rådgivning och information till producenterna om chanser och risker med kolfarmning. Det skulle inte heller skada med informationskampanjer.

Den portugisiska delegationen uppmanade kommissionen att beakta varierande förhållande på gårdarna. Producenter som odlar jordbruksmark borde inte riskera nackdelar om deras jordar inte lämpar sig tillräckligt bra för kolodling.

Den tyska delegationen såg emellertid också chanser med kolodlingen, som kan utvecklas till en lukrativ inkomstkälla som bidrar till att motverka klimatkrisen. Kolodling borde därför genomföras i nära samarbete med miljösektorn.

Ministerådet diskuterade också läget inom den internationella handeln. Trots pandemin har EU:s handelsöverskott för jordbruksprodukter fortsatt att öka. Nya handelsavtal kommer att ingås med bland annat Mexiko och Chile.

Alla ministrar framhävde behovet av balanserade handelsrelationer med tredjeländer och en bättre sammanhållning mellan EU-handeln och jordbrukspolitiken. Importerade jordbruksprodukter ska hålla samma standarder som inhemska produkter.

Kommissionen tog på mötet också upp ett meddelande om kolets hållbara kretslopp. Meddelandet fick ett positivt mottagande hos delegationerna, eftersom kolbindningen anses gynna jordbruket och klimatet.

Det finns fortfarande många öppna frågor kring åtgärder, beräkning av kolbindningen och möjligheterna att skapa en kolmarknad. Länderna och kommissionen ska fortsätta diskussionen på ett separat möte i början av februari.