Skogsbruket och de nationella strategiplanerna inför nästa CAP-reform stod högst uppe på agendan då EU-ländernas jordbruksministrar denna vecka möttes i Luxemburg. Finlands jordbruksminister Jari Leppä betonade betydelsen av en nationell skogspolitik.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


En svärm fåglar kan förorsaka allvarliga flygolyckor i närheten av flygplatser. Amsterdams flygplats Schiphol har skaffat tjugo grisar som ska hålla vildgäss och andra fåglar på avstånd från startbanan.
Det omstridda handelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur kommer knappast att förverkligas inom en överskådlig framtid. Tysklands intresse för avtalet förefaller nu också att blekna.

I de brittiska stormarknaderna gapar hyllorna tomma. Försörjningen med livsmedel visar stora brister. Regeringen vill anställa fler långtradarchaufförer, men det hjälper inte. Landets livsmedelsförsörjning riskerar att bryta samman.

EU:s planer på en skärpt skogsstrategi fram till 2030 stöter inte oväntat på motstånd i de skogrika medlemsländerna. Skogspolitiken hör till den nationella beslutanderätten, underströk fem skogsbruksministrar vid ett informellt möte i Österrike.

Skogsarealen i EU har ökat de senaste trettio åren, men skogarnas tillstånd försämras. Skogarna behöver en uthålligare skötsel för att bevara mångfalden och hantera klimatförändringen. Det skriver EU-revisorerna i en färsk rapport.

Det är hög tid att lätta på vargens stränga skyddsstatus. Så går det inte vidare. Det underströk drygt 1.500 bönder från lantliga Bayern, som senaste vecka demonstrerade i München för tryggare betesmarker för sin boskap. Bönderna fruktar för sin utkomst.

Vanligtvis har folk svårt att hålla reda på alla de förkortningar som används inom Brysselbubblan. Men ingen regel utan undantag. När diskussionen berör skogen och kolsänkan, verkar nästan alla veta vad LULUCF står för, konstaterar Nils Torvalds, ledamot av Europaparlamentet (SFP/Renew Europe).
Eftersom skogarna och skogsbranschen är förhållandevis olika i olika EU-länder är det viktigt att skogspolitiska beslut och åtgärder fattas på nationell nivå, understryker Staffan Pehrman.
Efter sexton år av Angela Merkels styre i Tyskland står landet inför någonting nytt. Blir det en tysk så kallad klimatregering så är det inte helt otänkbart att det får återverkningar i många andra EU-länder, påpekar Staffan Pehrman.
EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski försvarar EU mot kritiken från USA-regeringen och Copa.

USA försöker utveckla ett möjligast effektivt och teknikvänligt jordbruk. Tyvärr har EU valt motsatt väg, kritiserar USA:s jordbruksminister Tom Vilsack. Han efterlyser en gemensam koalition med EU för ett produktivare jordbruk.