Jordbruk EU

”CAP ska bli en allians
mellan bönder och miljö”

Det gröna tyska miljöpartiet efterlyser omfattande reformer inom den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken. Jordbruksminister Cem Özdemir och miljöminister Steffi Lemke vill skapa en strategisk allians mellan jordbruk och miljö.

Omorienteringen av jordbrukspolitiken borde omfatta ett handlingsprogram för naturligt klimatskydd, en minskad användning av växtskyddsmedel och omfördelning av subventionerna. Lemke betonade under en presskonferens att framtidens jordbrukspolitik ska premiera bönder som värnar om naturen, miljön och klimatet. Detta förutsätter att systemet med arealpremier slopas inom CAP.

Det viktigaste verktyget för att skapa förändringar är den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken. Miljöministeriet måste involveras i förändringarna i den nationella strategiplanen, utvärderingen av CAP 2024 och övriga jordbruksreformer.

Jordbruksminister Özdemir betecknar de nuvarande arealstöden som beklagliga. Systemet måste omarbetas med målet att fullständigt reformera direktstöden. Han vill härnäst presentera en nationell strategisk plan för EU-kommissionen.

Användningen av växtskyddsmedel bör minskas genom att utveckla alternativ till dagens kemiska och syntetiska preparat. Enligt de gröna ministrarna måste större arealer brukas med mindre insatser av bekämpningsmedel eller helt utan kemiskt växtskydd.