Jordbruk EU

EU-utskott varnar för
stora vargpopulationer

Antalet vargar börjar överskrida smärtgränsen i många europeiska regioner. Det anser EU-parlamentets jordbruksutskott, som kräver förändringar i EU:s habitatdirektiv. Betande får utsätts för onödiga faror, menar utskottet.

Bakom initiativet står den konservativa tyska parlamentarikern Norbert Lins, som är ordförande för jordbruksutskottet. Enligt Lins är det hög tid för en reform av EU:s habitatdirektiv.

Motiveringen är att vargen inte längre är en art som med alla medel kan skyddas. Tiderna förändras och vargarna har redan blivit så många att de hotar får och kor i hagarna. Efter trettio år måste direktivet ses över.

Reglerna är föråldrade och står i vägen för en nödvändig begränsning av vargstammen, framhöll Lins. Hela Europa lider av samma vargproblem, inflikade Simone Schmiedtbauer från Österrikes kristdemokrater.

Enligt Norbert Lins hade miljöutskottet inbjudits till ifrågavarande mötet, men uppslutningen var svag. Endast den nederländska parlamentarikern Anja Hazekamp (vänstern) hade mött upp.

Hon fann det skamligt av utskottet att ensidigt ta parti mot vargen. Enligt Hazekamps uppfattning borde vargstaket och ersättningar till bönderna räcka som skyddsåtgärder. En majoritet avvisade hennes förslag som orealistiska.

Lins fann det oacceptabelt att miljöutskottet lät bli att acceptera jordbruksutskottets inbjudan till vargdiskussionen. Han beklagade miljöutskottets ovilja att samarbeta om vargfrågan genom att vägra ta upp ärendet på dagordningen.

Den italienska kristdemokraten Herbert Dorfmann ansåg att frågan inte är värd en ideologisk debatt. Problemen inom boskapsuppfödningen ökar. I hans hemtrakter i Tyrolen bevaras sällsynta fårraser med EU-bidrag, men vargarna omintetgör alla ansträngningar.

Enligt Norbert Lins visar de växande konflikterna att vargproblemet har nått ett stadium som tarvar en lösning. Han anser att medlemsländerna ska beviljas nödvändig flexibilitet för att lösa samexistensen.

Utskottet ska rösta om den ändrade resolutionen i slutet av februari. Frågan diskuteras i plenum den 7 mars.