220118 Lemke Agrarkongress 1407847
Tysklands jordbruksminister Cem Özdemir och miljöminister Steffi Lemke lobbar hårt för ett glyfosatförbud i EU. FOTO: BMUV
Jordbruk EU

Frankrike säger nej
till glyfosatförbud i EU

Den franska regeringen avvisar alla planer på inskränkningar för användningen av glyfosat inom EU-jordbruket, åtminstone tills ett tillräckligt effektivt alternativ finns på marknaden. Tysklands nya regering intar en komplett motsatt åsikt.

EU-kommissionen förlängde år 2017 EU-tillståndet för glyfosat med fem år. Inom kort måste tillståndet dras in eller förlängas. En riskutvärdering har därför genomförts på uppdrag av EU:s matsäkerhetsmyndighet Efsa.

Just nu prövar EU:s tillståndsmyndighet en ansökan om förnyat tillstånd. Diskussionen om ogräsmedlets risker för hälsa och miljö blossar upp på nytt. Enligt en omfattande studie är glyfosat riskfritt för den mänskliga hälsan.

EU-kommissionen gav under fjolåret experter i Frankrike, Nederländerna, Sverige och Ungern i uppdrag att utreda säkerheten för användare och miljön. Alla fyra forskargrupper var eniga om att ogräsmedlet är riskfritt.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade genast efter EU-omröstningen om glyfosat i december 2017 att landet ska vara fritt från glyfosat inom tre år. Enligt presidenten skulle regeringen vidta alla nödvändiga åtgärder för att verkställa beslutet.

Ännu för fyra år sedan pläderade den franska regeringen för ett nationellt förbud mot glyfosat inom tre år. President Macron måste senare medge att löftet inte gick att förverkliga.

Macron har vänt kappan

Initiativet hade urartat i ett ”kollektivt misslyckande”, medgav Macron då. Glyfosat måste behandlas kollektivt på EU-nivå, insåg presidenten. Ett nationellt förbud skulle förvränga konkurrensen till nackdel för Frankrikes bönder.

I dag flaggar den franska regeringen öppet för en förlängning. Landets nuvarande jordbruksminister Julien Denormandie, just nu också ordförande för EU:s jordbruksministrar, ser inga tillräckligt verksamma alternativ till glyfosat.

Enligt Denormandie ska ett beslut om förnyat tillstånd för glyfosat bygga på vetenskap och sunt förnuft. Frankrike ska som tidigare driva på en ekologisk omställning i EU, men besluten måste bygga på fakta med matsuveränitet som mål.

I ett tal inför den franska Nationalförsamlingen kan det endast bli fråga om att förbjuda glyfosat under förutsättningen att ekonomiskt försvarbara och verksamma alternativ är tillgängliga. Ett förbud måste basera sig på vetenskap och förnuft.

I grannlandet Tyskland har rollerna förbytts. Både jordbruksminister Cem Özdemir och miljöminister Steffi Lemke representerar det gröna miljöpartiet i den nya koalitionsregeringen. På den kanten betraktas glyfosat med yttersta misstro.

De båda ministrarna redogjorde nyligen för en ny och grönare strategi för det tyska jordbruket och helst också hela EU. I praktiken vill regeringen vinna fler medlemsländer som bundsförvanter i strävandena att förbjuda glyfosat i EU.

Gröna politiker pejlar majoritet

Özdemir medverkade denna vecka för första gången i EU:s ministermöte. Än så länge saknar han en bild av medlemsländernas åsikter med avseende på ett förnyat tillstånd för glyfosat. Han vill emellertid arbeta hårt för ett förbud.

Hans kollega i miljöministeriet har samma mål. Steffi Lemke eftersträvar ett glyfosatfritt Tyskland, såsom det står i det tyska koalitionsfördraget. En förutsättning är emellertid ett ett förbud på EU-nivå och det är målet för de gröna ministrarna.

De gröna ministrarna påminner om att Tyskland faktiskt var det land som i omröstningen 2017 blockerade förslaget till ett glyfosatförbud i EU. Med den nuvarande regeringen kommer detta inte att ske, lovar Özdemir och Lemke.

Då förorsakade beslutet om ett förlängt glyfosattillstånd en politisk skandal. Anledningen var att jordbruksminister Christian Schmidt röstade för glyfosat i kommittén utan den socialdemokratiska miljöministern Barbara Hendricks samtycke.

Eftersom Tyskland var tungan på vågen, blev det i praktiken Schmidt som avgjorde omröstningen för hela EU. Schmidt fick efteråt en reprimand av förbundskansler Angela Merkel och måste utstå häftig kritik från glyfosatmotståndarna.