Nio länder kräver ändring i EU:s taxonomi

Sveriges energiminister Anders Ygeman markerar tillsammans med nio andra EU-länder att man inte står bakom förslaget att införa ytterligare krav på bioenergi i EU:s taxonomi. Länderna framför sin ståndpunkt i ett gemensamt brev till EU-kommissionen.

Ett år utan svinpest föreslås som krav för ”ASF-fritt” område

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, har tagit fram ett förslag på hur strategin ska se ut för att ett område eller ett land kan anses fritt från svinpest.

SLC - 20201218 Ep 108920 B Aha 022
Brexit genererar ny konflikt med EU

Övergångsreglerna för handeln mellan Irland och Nordirland ska enligt brexitavtalet upphöra att gälla i slutet av mars. Nu har regeringen i London ensidigt förlängt avtalet. EU betraktar detta som ett regelrätt brott mot brexitavtalet.

SLC - Maria Do Ceu Antunes
En ”supertrilog” ska lösa dödläget i CAP-reformen

Det råder trögt före i trepartsförhandlingarna om CAP mellan EU-parlamentet, medlemsländerna och kommissionen. Ordförandelandet Portugals jordbruksminister Maria do Céu Antunes startar nu en ”supertrilog” för att sätta fart på CAP-reformen.

Spanien nödslaktar skeppsbrutna nötdjur

De spanska myndigheterna började under veckoslutet nödslakta alla nästan 900 nötkreatur från transportfartyget Karim Allah efter en två månader lång irrfärd på Medelhavet. Boskapen på ett annat nödställt transportfartyg befinner sig ännu ute till sjöss.

SLC - A320 Hangar Fal
EU och USA pausar tulltvisten om Airbus

EU och USA-regeringen har enats om en tillfällig paus på fyra månader för de ömsesidiga strafftullar som försvårar handeln mellan de två handelsblocken. Under pausen ska parterna förhandla om subventionerna till Airbus och Boeing.

EU exporterade i fjol en rekordmängd griskött

EU:s 27 medlemsländer exporterade under fjolåret mer griskött än någonsin tidigare till tredjeländer utanför EU. Nästan hälften av exporten gick till Kina.

SLC - 2011 Salon Des Entrepreneurs Paris Xavier Niel Illiad Free
Känd fransk miljardär grundar jordbruksskola

Den kända franska företagaren och miljardären Xavier Niel grundar en stor jordbruksskola på ett gods i närheten av Paris, där eleverna ska få gratis undervisning och inkvartering. Skolan är belägen på ett gods med 600 hektar odlingsmark.

Ledaren: Följderna av dårarnas verk

Också problemen i anslutning till Brexit skylls i Storbritannien på EU, konstaterar Micke Godtfredsen.

EU-institutionerna är oense om nästa CAP

Trepartsförhandlingarna om nästa CAP mellan EU-parlamentet, rådet och kommissionen går trögt. Parterna ligger fortfarande långt från varandra. Parlamentet efterlyser mer disciplin medan länderna kräver friare tyglar.

EU föreslår kollagring som agrar affärsmodell

Lagring av kol i marken kan bli en lovande affärsmodell för jordbruket. Det anser åtminstone EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans, som nyligen presenterade en ny EU-strategi för klimatanpassning.

SLC - Ep 110232 F Aha Eg 040
Grön EU-studie anklagar öststater för stödbedrägerier

Fem EU-öststater berikar systematiskt sina politiska ledare, deras släktingar och affärsbekanta med agrarsubventioner från Bryssel. Bönderna blir överkörda. Det hävdar en studie som har sammanställts av EU-parlamentets gröna grupp.