Det europeiska jordbruket får detta år dela på 686 miljoner euro i form av oanvända medel i EU:s krisreserv. Krisreserven har inte tagits i anspråk under detta år. Därmed kan pengarna återbetalas till medlemsländerna.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

En specialkommitté i EU-parlamentet kräver radikala åtgärder för att få slut på långa och plågsamma djurtransporter. Reglerna är föråldrade och åtföljs alltför sällan. Målet borde vara att bara transportera köttet i stället för den levande boskapen.

Den nya gentekniken är en viktig förutsättning för EU:s gröna avtal och övergången till ett uthålligt jordbruk. För ändamålet behövs en separat lagstiftning. EU måste handla snabbt, framhåller hälsokommissionär Stella Kyriakides.
Den internationella gröna veckan i Berlin har inhiberats med kortvarsel. Åtta veckor före den planerade starten ser arrangörerna ingen chans att genomföra den internationella livsmedelsmässan. Anledningen är den hotande vågen av Covid-19.

Sammansättningen av Tysklands nya regering börjar klarna. Efter en lång paus efter valet får Tyskland igen en grön jordbruksminister. För Finlands del kan ministerbytet påverka inflytandet på den europeiska skogspolitiken.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg har utnämnts till svensk landsbygdsminister i Magdalena Anderssons regering. Hon är hemma från skidorten Åre i Jämtland.

Förfalskning av örter och kryddor är ett ganska vanligt fenomen, som bekräftas i ett projekt som samordnades av Europeiska kommissionen. I projektet utreddes äktheten i örter och kryddor, meddelar Livsmedelsverket.

Åtminstone fem ASF-smittade vildsvin har påträffats i den nordtyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern, där svinpest för några veckor sedan smittade ned en gård med 4.000 grisar som måste avlivas. De nya fynden oroar danska grisbönder.
Ska veterinärer också i fortsättningen få använda så kallad reservantibiotika för behandling av djur? En grupp EU-parlamentariker hade krävt att reservantibiotika ska förbehållas behandling av människor men förslaget fälldes i EU-parlamentet.

Insatsen av antibiotika till boskap inom jordbruket fortsätter att minska i de flesta europeiska länder, men spridningen mellan länderna är ännu stor. Norge, Island, Sverige och Finland använder sedan länge minst antibiotika inom boskapsskötseln.
EU-parlamentet antog på tisdagen nästa CAP-reform utan överraskningar. Resultatet av medlemsländernas trilogförhandlingar i slutet av juni godkändes i plenum utan ändringar. Den andra december ska medlemsländerna slutligt klubba av reformen.

Priset på gödsel har stigit över smärtgränsen i EU och situationen förvärras sannolikt av antidumpningstullar som infördes för att par år sedan. EU-kommissionen har därför börjat utreda tullarnas roll för prissättningen.