SLC - 5A4Fbeab9D52A21A6848C59B
Brexitbyråkratin bromsar upp brittiska mattransporter till EU

Brexitbyråkratin börjar redan synas inom livsmedelshandeln mellan Storbritannien och EU-kontinenten. Ironiskt nog har den brittiska kedjan Marks & Spencers matbutiker i Paris drabbats svårast av tullformaliteterna vid gränsen till EU.

SLC - Hkscankina
HKScan och Atria med i EU-finansierat exportprojekt till Kina

HKScan och Atria kommer att delta i ett EU-finansierat exportprojekt som ska göra finländska och europeiska köttprodukter mera kända i Kina, meddelar Ruokatieto Yhdistys ry. Ruokatieto där HKScan och Atria är medlemsföretag har beviljats närmare tre miljoner euro för att genomföra en informationskampanj på den kinesiska marknaden om svin- och fjäderfäkött.

SLC - Taxonomi
EU-förslag till taxonomi hotar jord- och skogsbruket

Begreppet ”taxonomi” är ett nytt inslag i EU-jargongen som introducerades halvt i smyg under hösten 2020. I praktiken ska taxonomin klassificera hållbara investeringar för klimatmålen, men kriterierna kan bli ett hot mot jord- och skogsbruket.

Sverige ska administrera EU-centrum för djurvälfärd

EU-kommissionen initierar ett nytt europeiskt referenscenter för djurvälfärd med inriktning på idisslare och hästdjur. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att administrera verksamheten i form av ett konsortium av forskningsinstitutioner.

SLC - P035144003001 782270
EU-kommissionen forcerar medlemsländernas strategimål

EU-kommissionen vill skynda på sin jord-till bord-strategi (FTF) för jordbruket. Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski offentliggjorde strax före julhelgen en förteckning med nationella målsättningar för varje medlemsland.

SLC - 43369252971 4826C00D7C O
Brittiska kvarnar köper dyrt EU-vete

Senaste sommar bokförde de brittiska spannmålsodlarna sin svagaste veteskörd sedan 40 år tillbaka. Nu måste britterna importera stora mängder vete och det kan bli dyrt efter brexit, befarar den brittiska jordbruksbyrån AHDB.

EU främjar matexport från uthållig produktion

EU-kommissionen anslår 182,9 miljoner euro för att främja exporten av jordbruksprodukter inom EU och till tredjeländer. Nytt är att produkterna ska stöda målen för den europeiska gröna given.

SLC - 28468407503 F5169850D1 O
Brexitavtalet slår hårt mot skotska potatisodlare

De skotska odlarna av utsädespotatis hör till de största förlorarna efter avtalet om brexit mellan Storbritannien och EU. Skottland exporterar stora mängder utsädespotatis till EU, men nu är det stopp.

Slakt utan bedövning strider mot EU-rätten

Rituell slakt av djur utan bedövning får förbjudas inom EU. Det fastställer EU-domstolen i ett färskt rättsfall. Domen avviker från generaladvokatens beredning och möts med tillfredsställelse av den europeiska djurskyddsrörelsen.

SLC - Maria Do Ceu Antunes
Portugal tar över ledningen för EU

Vid årsskiftet tog Portugal över ordförandeskapet för EU efter Tyskland. Landets jordbruksminister Maria do Céu Antunes hoppas att trilogen om CAP-reformen kan slutföras under det följande halvåret.

SLC - 599507D5E1018270
Merkel måste kanske medla i tysk tvist om insektsskydd

I Tyskland krisar det kring en ny lag för ett skärpt insektsskydd. Lagförslaget pressas fram av miljöminister Svenja Schulze, medan jordbruksminister Julia Klöckner försöker ta bönderna i försvar. Förbundskansler Angela Merkel kan bli tvungen att medla i frågan.

CAP-övergången antogs av parlamentet

EU-parlamentet har i plenum antagit regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna för en tvåårig övergångsperiod. Paketet omfattar också ett stimulanspaket på åtta miljarder euro.