Jordbruk EU Marknad

Mjölkpriset i EU
slår tidernas rekord

EU-noteringarna på standardiserade mejeriprodukter fortsätter att slå rekord i alla varukategorier, meddelar EU-kommissionen. Fjolårspriserna på smör, mjölkpulver och ostar har ytterligare överträffats i januari.

De starka prisstegringarna som tog fart i augusti 2021 har överträffat alla förväntningar. Enligt analytikerna beror prisboomen framför allt på stagnerande mjölkleveranser i kombination med en ihållande efterfrågan på de internationella marknaderna.

Enligt kommissionen steg smörpriset den 9 januari 2022 till 571 euro per 100 kg. Detta överträffar motsvarande fjolårspris med hela 70 procent. Priset på skummjölkspulver noterades till 336 euro per kg, eller 51 procent mer än ett år tidigare.

Enligt kommissionens statistik steg medelpriset på helmjölkspulver till 413 euro per 100 kg. Det motsvarar en uppgång med 49 procent, jämfört med föregående år. Endast noteringen på cheddar ökade med måttliga 9 procent.

Den positiva prisutvecklingen stimuleras av en ihållande stark efterfrågan i kombination med ett begränsat utbud på mejeriprodukter i EU och de viktigaste exportländerna på den internationella marknaden.

Enligt kommissionen stannade leveranserna av råmjölk i EU -0,1 procent under fjolårsnivån mellan januari och oktober 2021. Produktionen i Nya Zeeland sjönk mellan juni och november 2021 med -2,9 procent. Australien rapporterade -2,4 procent.