SLC - Flis Taxonomi
EK: Regeringen bör se till att finländsk förnybar energi behandlas rättvist av EU

Finlands Näringsliv EK uppmanar den finländska regeringen att arbeta för att EU:s hållbara finansiering ska bedöma energiformer på ett teknikneutralt sätt i den kommande taxonomin. Annars finns det en risk för att energiformer som vattenkraft och biomassa inte behandlas rättvist av EU.

SLC - 76 B73 Bd7 8482 8 D48 Bbad 219 A34 C9240 E
EU:s agrarministrar pockar på CAP-valfrihet

EU:s jordbruksministrar diskuterade på tisdagen kontroverserna i trepartsförhandlingarna om CAP mellan medlemsländerna, rådet och parlamentet. Ministrarna står fast vid sina krav på en jordbrukspolitik med nationell flexibilitet.

EU-ministrarna tog skogspolitiken till tals

Medlemsländernas jordbruksministrar hade tillfälle att diskutera intiativet till EU:s nya skogsstrategi under tisdagens ministermöte i Bryssel. Initiativet till diskussionen kom från Österrike, med stöd från elva andra EU-länder, bland dem Finland.

Brexit lamslår handeln med EU

Den brittiska exporten till EU har minskat med nästan 60 procent sedan årsskiftet. Det meddelar EU:s statistikmyndighet Eurostat.

EU-ombudsmannen kritiserar mercosuravtalet

EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur är igen föremål för kritik. Enligt EU-ombudsmannen Emily O`Reilly har kommissionen försummat att utföra en konsekvensanalys innan avtalet färdigställdes.

SLC - Lpx 176249
EU öppnar för djurmjöl efter paus på mer än 20 år

EU-kommissionen vill lätta på användningen av djurmjöl som foder för grisar, höns och andra tamfåglar. Dessutom ska insektsmjöl tillåtas som foder. Utfodring med djurmjöl förbjöds i EU i samband med BSE-skandalen för över tjugo år sedan.

Fågelinfluensa härjar i 25 europeiska länder

Vinterns våg av fågelinfluensa har spridits till åtminstone 25 länder europeiska länder, inklusive EES-området och Storbritannien. De överlägset flesta fallen bokfördes i Frankrike (451 fall) och Tyskland (261 fall).

Danmarks matexport tappar miljarder på corona

Den danska livsmedelsbranschen har det senaste året bokfört miljardförluster till följd av uteblivna exportintäkter under coronakrisen.

SLC - P049740 703720
EU-parlamentet vägrar att ratificera brexitavtalet

EU-parlamentet har igen skjutit upp ratificeringen av brexitavtalet. Orsaken är de häftiga spänningar som har uppstått sedan britterna ensidigt förlängde övergångsperioden för handeln mellan Storbritannien och Nordirland.

SLC - P050509 742715
EU-producenter efterlyser töväder mellan EU och USA

USA och EU har enats om att skjuta upp tullbråket kring Airbus och Boeing med fyra månader för att skapa arbetsro i förhandlingarna. Copa och Cogeca uppmanar båda sidorna att utnyttja tillfället på bästa möjliga sätt med målet att nå en varaktig dialog.

SLC - Precision1
Lång resa för precisionsjordbruk

Sedan några år har ett stort antal traktor och lantbruksmaskintillverkare arbetat efter ett projekt kallat 4.0. Det handlar om precisionsjordbruk med uppkopplade fordon för exakt kontroll för allt på gården i realtid. Men det går inte så fort att implementera tekniken ute på gårdarna.

SLC - Lpx 166475
Tyskt griskött får igen exporteras utanför EU

Senaste höst stoppade utbrotten av svinpest i de östra delarna av Tyskland effektivt all export av tyskt griskött. Nu håller marknaderna på att öppna sig på nytt. Vietnam och flera andra länder tillåter igen import av tyskt griskött från ASF-fria regioner.