EU

Miljörådet enades om LULUCF och avskogning

EU:s miljöministrar antog denna vecka kommissionens förslag att målet till 2030 för markanvändningssektorn på EU-nivå ska omfatta ett nettoupptag av växthusgaser på -310 miljoner ton CO2- ekvivalenter.

Förslaget till LULUCF-förordning ingår i det så kallade 55 -paketet, som lades fram i juli 2021 med förslag till klimat- och energilagstiftning för EU. De rättsakter som ingår i paketet ska enligt planerna sänka nettoutsläppen i EU med minst 55 procent till 2030.

I 55 -paketet ingår tretton lagstiftningsförslag, varav åtta stärker de nuvarande lagstiftningsinstrumenten och fem avser helt ny reglering.

LULUCF-förordningen fastställer hur utsläppen och kolsänkorna från markanvändning, förändrad markanvändning och skogar ska inkluderas i EU:s klimatmål. Syftet är att stärka EU-ländernas kolsänkor och minska utsläppen från markanvändningssektorn.

Rådets förslag uttrycker de nationella målen för 2030 som kompletterande mål som förpliktar medlemsländerna att öka upptaget av växthusgaser. Finlands mål är -2,9 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Utgående från det aktuella förslaget är det ännu svårt att bedöma de förpliktelser som Finland kommer att ha för perioden 2026–2030. Om målen verkligen uppfylls klarnar tidigast 2032, då medlemsländernas inventeringar av växthusgaser fastställs.