Nils Torvalds
Ett uppdaterat förslag till revision av utsläppshandeln har godkänts i parlamentet, konstaterar Nils Torvalds.
Skogsbruk EU

Torvalds: Utsläppshandeln är räddad

Nyligen återremitterade Europaparlamentet förslaget till revision av EU:s utsläppshandel från plenum tillbaka till miljöutskottet för att nå ett slutresultat som majoriteten av parlamentet kunde förväntas stöda.

En effektiv användning av dessa veckor från de olika politiska gruppernas huvudförhandlare, ledde till att Europaparlamentet den 22 juni godkände den nya kompromissen i plenum, säger Nils Torvalds (SFP / Renew Europe).

Med utomståendes ögon kan processen verka obegriplig men förslaget som vi röstade om för några veckor sedan behövde sist och slutligen inte uppdateras särskilt mycket. Ibland måste processerna få ta tid, för att alla politiska grupper ska känna att de blir hörda.

Den största skillnaden till det föregående förslaget är, att vi nu
bättre tar i beaktande de speciella omständigheter som vår europeiska industri står inför, till följd av Rysslands krig i Ukraina.

Samtidigt inser alla att det kräver en ytterligare ökad takt av  utsläppsminskning längre fram.Torvalds har själv suttit i de avgörande förhandlingarna som representant av parlamentets tredje största politiska grupp Renew Europe.

Han förstår både de olika politiska utgångspunkterna in i
förhandlingarna men även vad som stod på spel. Reformen av
utsläppshandeln behövs för att realistiskt kunna nå de klimatmålsättningar som EU förpliktat sig till i Parisavtalet och den
egna klimatlagen.

Många andra lagförslag, som en del av den gröna omställningens lagpaket, var beroende av att vi lyckades rädda utsläppshandeln. Parlamentets omröstningsresultat ger oss tillit till att EU:s gröna omställning fortsätter på rätt spår, påpekar Torvalds.

För Finlands del var det speciellt viktigt att vintersjöfartens
särställning beaktas – ett resultat som inte på något sätt var självklart men möjliggjordes till en följd av koordinerat och
strategiskt påverkningsarbete.

Till en följd av omröstningsresultatet kan parlamentet efter sommarens
semesterperiod inleda slutförhandlingarna med Europeiska rådet och
kommissionen. Tjeckien som det nya ordförandelandet i rådet fr.o.m. den 1 juli väntas prioritera dessa förhandlingar högt.