SLC - Lpx 83625
Tyska forskare: Gensaxen borde tillåtas i ekojordbruket

Växtförädling med gensaxen borde godkännas inom den ekologiska odlingen i EU. Uthållighetsmålen i kommissionens jord- till bord-strategi och den gröna given är inte möjliga att nå utan modern bioteknik, understryker tyska forskare.

EU skärper klimatmålet

EU-länderna och parlamentet har enats om att skärpa klimatmålet. CO2-utsläppen ska sänkas från 1990-nivån med minst 55 procent fram till 2030. Det tidigare målet var 40 procent.

SLC - Fullmaktige1
SLC:s fullmäktige begrundade nationella CAP-planen

SLC:s fullmäktige kallade till ett extra digitalt fullmäktigemöte den 19 april med en lägesutsikt över Finlands kommande jordbrukspolitik. Meningen var att presentera det rådande läget och föra diskussion bland medlemmarna och samtidigt ge vägledning för SLC:s styrelse i beredningsarbetet. Även SLC:s styrelse, SLC:s utskott, landskapsförbundens styrelser och tjänstemän var inbjudna till webbinariet.

SLC - Lpx 176735
EU-odlingen av baljväxter ökar ännu alltför långsamt

Odlingen av sojabönor, foderärter och åkerbönor har ökat i EU, men implementeringen är ännu alltför långsam, anser tyska experter. Med tanke på den stora potentialen, förtjänar odlingen av dessa grödor en betydligt större uppmärksamhet i EU:s jordbrukspolitik. Det rapporterar organisationen Ufop, som främjar odlingen av olje- och proteingrödor.

SLC - Milcobel Melkophaalwagen Op De Hoeve 2
Belgisk mejerikoncern blockerar sina producenter

Flera hundra flamländska mjölkproducenter försöker lämna den belgiska mejerikoncernen Milcobel, men ingen får sluta. Koncernen har tillsvidare blockerat rätten till uppsägningar. I praktiken kan producenterna tvingas producera mjölk för Milcobel fram till nästa vår.

SLC - Klockner 210331
Tyskland enades om strategiplan för CAP

Den tyska förbundsregeringen har nått enighet om en nationell strategisk CAP-plan för perioden till 2027. Planen är resultatet av långa förhandlingar mellan delstaterna och partierna inom regeringskoalitionen.

Biologisk mångfald blir central fråga i CAP

EU-kommissionen och parlamentet prioriterar naturskyddsområden för biologisk mångfald i trepartsförhandlingarna om nästa CAP. Enligt planerna borde skyddsarealen fördubblas i EU fram till 2030. Den biologiska mångfalden kan bli en nyckelfaktor.

SLC - Dc Horsens 059
Danmark slår EU-rekord för export av gris till Kina

Den danska grissektorn exporterade under fjolåret mer griskött till Kina än till alla andra medlemsländer tillsammans. Samtidigt har värdet av exporten stigit kraftigt mot bakgrunden av den svåra grisbristen i landet.

SLC - Lpx 150616
Mjölknoteringarna fortsätter uppåt i EU

Producentpriset på mjölk fortsätter att stiga i EU-länderna. I februari betalade de ledande EU-mejerierna i medeltal 33,98 cent per kg råmjölk till producenterna. Det är en höjning med i medeltal 0,21 cent per kg sedan januari.

Ledarsticket: Taxonomin kan bli ett bekymmer

EU-kommissionen vill se taxonomi som en del av dess verktygslåda för att uppnå klimatmålen. Det finns ändå uppenbara risker med taxonomin, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - 121998301 3434182859996349 6435457125928570382 N
EU publicerar analys om följderna av Mercosur

EU-kommissionen har offentliggjort en konsekvensanalys av det kontroversiella handelsavtalet med sydamerikanska Mercosur. Enligt rapportörerna väntas avtalet stimulera EU:s export av mejeriprodukter. Förlorare är producenterna av nötkött.

Bryssel överväger nya förpliktelser för Mercosur

EU-kommissionen försöker ännu rädda de omstridda planerna på en jättelik frihandelszon med sydamerikanska Mercosur. Kommissionen vill övertyga de sydamerikanska partnerländerna att göra nya eftergifter på miljöområdet.