Skogsakademin
De nordiska skogskurserna för EU-beslutsfattare omfattar både teori och praktik.
Skogsbruk EU

Beslutsfattare inom EU lär sig nordiskt skogsbruk

Denna vecka arrangerade Sverige och Finland gemensamt en skogsakademi för beslutfattare inom EU. Arrangemanget är en exkursionsbaserad mötesplats med syfte att sprida kunskap om den nordiska skogsbruksmodellen.

I samband med skogsakademin träffas ett antal europeiska skogsministrar från skogrika länder för att diskutera aktuella EU-processer. Tanken är att likasinnade personer från skogrika länder ska lära sig skogskunskap för att bättre kunna påverka i Bryssel.

Utifrån aktuella EU-förslag om skogsbruk och nyttjandet av skog är det viktigt att vi sprider kunskap om vårt nordiska skogsbruk. Därför är jag glad att vi genomför skogsakademin gemensamt med Finland, säger Sveriges landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

I skogsakademin deltar politiker och tjänstemän inom EU eller på nationell nivå, som deltar i beslutsprocesser som påverkar skogsbruk och skogsindustri. Hjärtligt välkomna är också personer som deltar i den skogspolitiska debatten.

Kursen ordnas för andra gången

Tema för arrangemanget, som ägde rum på Johannesbergs slott, är hållbart skogsbruk, skogsvärdekedjan och naturbaserade lösningar. Vid ministermötet kommer aktuella skogsfrågor att diskuteras, med tonvikt på EU-processer.

Den första finsk-svenska skogsakademin genomfördes i Finland 2018. Nu arrangeras redan den andraskogsakademin för EU-beslutsfattare. Denna gång anordnades kursen i Sverige den 27–29 juni 2022.

Finlands Skogsförbud har redan i 100 års tid arrangerat olika kampanjer för skogen. Nu firas superåret genom att fortsätta det goda samarbetet mellan Finland och Sverige, som ska främja en dialog om skog mellan EU-institutionerna.

Diskussionsforumet fokuserar på hur skogar och skogsbaserade lösningar kan ta itu med de globala målen och målen som anges i 2030-agendan för hållbar utveckling. Arrangörer är Skogsstyrelsen och Finlands Skogsförbund.

Arrangörerna välkomnade deltagarna till Sverige mellan den 27 och 29 juni 2022 i Stockholmsregionen. Skogsakademin är den andra av två på varandra följande evenemang som anordnas som ett joint venture mellan Finland och Sverige.

Evenemanget har sammankallats av statsministrarna Magdalena Andersson och Sanna Marin och bygger på samarbete med en stor grupp intressenter. Tvådagarsprogrammet består av seminarier, fältexkursioner, diskussioner och etablering av nätverk.

Viktigt att knyta personkontakter

Nyckelidén med Skogsakademin är att ge deltagarna chansen att lära känna andra beslutsfattare inom EU:s institutioner. Då blir det lättare att dela insikter om möjligheter som skogen kan erbjuda samhället, säger Skogsakademins direktör Elina Antila.

Skogsakademin har samarbetat i olika aktiviteter med Finland sedan 1996 och över 1.500 beslutsfattare från olika samhällssektorer har deltagit. EU-målgruppen omfattar beslutsfattare inom EU:s institutioner, framför allt i parlamentet och kommissionen.

Bland de inbjudna finns också representanter från forskning och utveckling, näringsliv, icke-statliga organisationer och media, samt skogs- och bioekonomirelaterade intressenter. Deltagandet sker endast genom inbjudan och intresset är stort.

Under Forest Academy-forumet har deltagarna att möjlighet att informera och utbyta insikter i den EU-politik som rör klimatförändringar, bioekonomin och den europeiska gröna given, samt andra program som påverkar skogssektorn och dess framtid.

Initiativet finansieras av det finländska jord- och skogsbruksministeriet, det svenska närings- och innovationsministeriet och Finlands skogsstiftelse. Evenemangen använder Skogsakademins kommunikationsverktyg som producerats av Finlands Skogsförbund.