Jordbruk EU

Flera EU-länder misstror skärpt förslag för växtskydd

EU-kommissionen vill skärpa reglerna för användning av växtskyddsmedel inom jordbruket. Frågan är kontroversiell och har redan väckt misstro bland jordbruksministrarna i flera medlemsländer.

Insatsen av pesticider minskar redan

Enligt den aktuella studien minskade insatsen av kemiska bekämpningsmedel under odlingsåret 2020 med en procent, jämfört med föregående år. Detta kan förefalla statistiskt irrelevant men en längre trend bekräftar riktningen.

I genomsnitt minskade användningen av växtskyddsmedel med hela 14 procent mellan åren 2015 och 2017. Detta gäller i synnerhet andelen skadliga pesticider, där användningen har reducerats mer än genomsnittet.

Parallellt har användningen av starka växtskyddsmedel med flerårig verkan minskat med hela 26 procent. Trots detta har lyckas EU värna sin position som viktigaste producent av livsmedel. Enligt kommissionens rapport är utvecklingen glädjande.

Trenden är varaktig, men processen borde påskyndas ytterligare.
Kommissionen hänvisar i sin rapport till målsättningen i jord till bord-programmet, där målet är att sänka användningen med 50 procent fram till 2030. Detta ställer skärpta krav på forskningen.

Rapportens skribenter medger att utbudet av biologiska alternativ ofta saknas på marknaden. Men samtidigt belägger studien att acceptansen för biologiska alternativ och giftfria västskyddsmedel fortfarande är låg bland EU-bönderna.

En nackdel är den begränsade effekten. Preparaten ägnar sig mestadels för relativt begränsade insatser på åkern. Därför ska kommissionen i dagarna presentera aktualiserade föreskrifter och nya projekt för utveckling av alternativa medel.