Infarm
Det tyska uppstartföretaget Infarm testar vertikala minifarmer i tre av Ikeas tyska varuhus.
EU Globalt

Ikea testar vertikala växthus i tyska filialer

Den svenska möbeljätten Ikea inrättar små, vertikala grönsaksfarmer i tre tyska filialer för att testa kundernas intresse för lokalt odlade produkter. Projektet genomförs i samarbete med det tyska företaget Infarm, som har specialiserat sig på vertikal odling.

Infarm är ett holländskt uppstartföretag som expanderar kraftigt med sin affärsidé. Företaget tillverkar och driver små miniväxthus som
integreras i större inköpscentrum. På detta sätt får kunderna tillgång till växande, färska grönsaker direkt i butiken.

Företaget grundades 2013 och har sedan dess expanderat kraftigt, både i Tyskland och globalt. Infarm driver redan mer än 1.400 så kallade ”Instore” -farmer i samarbete med ett trettiotal livsmedelskedjor.

Nu har också möbeljätten Ikea nappat på erbjudandet. Ikea och Infarm har ingått ett partnerskap som går ut på att inrätta Instore -farmer i tre tyska Ikeafilialer i Kaarst, Duisburg och München.

Expanderar med arabiska investerare

I praktiken installeras de vertikala odlingarna i anslutning till varuhusens restauranger. Närodlingarna tillhandahåller grönsaker som växer på platsen, såsom färsk dill, persilja, mynta, gräslök och italiensk basilika.

Enligt Infarm tilltalar den nya teknologin kundernas önskemål och intresse för färska och uthålligt producerade grönsaker. Den vertikala  odlingen använder 95 procent mindre vatten och markyta än konventionellt jordbruk.

Infarm är ett holländskt-tyskt företag som sträcker ut sina tentakler till hela världen. Expansionen har blivit möjlig med hjälp av ett kapitaltillskott på omräknat 177 miljoner euro från bland annat Qatar.

Finansieringen ska stöda utvidgningar till länder i Mellanöstern, men företaget siktar på en global tillväxt. Infarm vill grunda vertikala farmer i USA, Kanada, Japan och Europa. Nästa år ska det första odlingscentrumet stå färdigt i Qatar.

Där ska företaget skörda jordgubbar, tomater, örter, sallader och övriga grönsaker för de lokala marknaderna. Enligt företagets målsättningar syftar Infarm till att skapa en hållbar och klimattålig försörjning för en växande befolkning.

Snabb tillväxt

Enligt Infarm ska investeringen också påskynda utbyggnaden av vertikala växthus i USA, Kanada, Japan och Europa. Företaget planerar enligt egna uppgifter att gå in på nya marknader i Asien-Stillahavsområdet och Mellanöstern.

Infarm grundades 2013 och är enligt egen utsago världens snabbast växande företag för vertikalt jordbruk. Via partnerskap med stora detaljhandelskedjor i tio länder i Nordamerika, Asien och Europa är Infarms produkter tillgängliga i 1.850 butiker.

Fram till 2030 planerar Infarm att expandera till 20 länder på tre kontinenter jämte Mellanöstern. Företagets produkter omfattar mer än 75 grödor – örter, sallat, smågrönt, svamp, jordgubbar, paprika, körsbärstomater och ärter.

Infarm uppger att företagets modulära odlingssystem är extremt effektiva. Produktionen använder 95 kvm mindre golvyta och 95 procent mindre vatten, jämfört med konventionell odling. I produktionen används inga kemiska bekämpningsmedel.