Brasilien tillåter igen besprutning med glyfosat

En brasiliansk appellationsdomstol har upphävt ett tidigare domstolsföreläggande mot användningen av glyfosat i landet. De brasilianska odlarna får igen använda glyfosat såsom tidigare, fastslog domstolen efter intervention av Brasiliens regering.

Arla skänker vinsten till sina producenter

Mejerikoncernen Arlas styrelse föreslår att årets koncernvinst i sin helhet ska betalas ut till Arlas egna producenter och ägare med anledning av torkan.

SLC - P037575 337371
Fler förenklade regler ska lindra torkans följder

Agrarkommissionär Phil Hogan lovar nya åtgärder för att lindra jordbrukets problem efter sommarens torka. Framför allt handlar det om mer flexibilitet och undantag för vissa CAP-regler.

Stort intresse för EU:s mjölkpulver

EU:s interventionslager töms i snabb takt på skummjölkspulver. Under den senaste anbudsrundan i slutet av augusti såldes 31.493 ton skummjölkspulver.

EU sänkte prognosen för spannmålsskörden

Sommarens hetta och den långvariga torkan har drabbat EU-jordbruket betydligt häftigare än väntat. Det framgår av den senaste skördeprognosen från EU-kommissionens agrara prognostjänst JRC Mars.

SLC - Lpx 124609
EU försöker blidka Trump med större kvot för nötkött

EU-kommissionen planerar en ökad import av nötkött från USA. I dag har EU en årlig importkvot för 45.000 ton hormonfritt nötkött från USA, tillsammans med Brasilien och en rad andra länder. Nu ska USA:s andel av den tullfria kvoten höjas.

Frankrike förbjuder alla neonikotinoider

Den franska regeringen har komplett förbjudit användningen av samtliga växtskyddsmedel som baserar sig på neonikotinoider. Det gäller också substanser som ännu tillåts i EU. Enligt producentorganisationerna försätter förbudet landets jordbruk i en återvändsgränd.

Svinpest i Bulgarien – trots vildsvinsstängsel

Bulgarien har bokfört sitt första fall av afrikansk svinpest i en by nära gränsen mot Rumänien. Fallet upptäcktes ironiskt nog dagen efter att Bulgarien hade invigt sitt 133 kilometer långa vildsvinsstängsel mot Rumänien. Stängslet hjälpte inte.

EU bidrar igen till hälsosam skolmat

EU-programmet för frukt, grönsaker och mjölk återupptas då skolorna igen har börjat i alla delar av Europa. Antalet deltagande skolor ökar hela tiden.

SLC - Tysklandbesok
Tyska journalister bekantade sig med vårt jordbruk

Roland Krieg var en av de 20 tyska journalister som besökte Finland under veckan. De fick bekanta sig med finländskt jordbruk under ledning av SLC och MTK. Satsningen är en del av förarbetet inför Finlands satsning som partnerskapsland på världens största matmässa Grüne Woche i januari nästa år.

SLC - Svanholm 1
Storkollektivet på Svanholm firar 40 år

De lokala olyckskorparna kraxade, när en flock långhåriga unga människor år 1978 köpte godset Svanholm för att odla ekologiska grönsaker. Man slog till och med vad om hur länge experimentet skulle överleva. Men 40 år senare lever det danska storkollektivet i bästa välmåga.

Chockförluster skakar det danska jordbruket

Svår torka och låga grispriser hotar att störta flera hundra danska jordbruk i fördärvet. Det danska jordbruket upplever sin värsta ekonomiska smäll sedan finanskrisen 2009, varnar jordbruksekonomerna.