SLC - Lpx 124609
EU försöker blidka Trump med större kvot för nötkött

EU-kommissionen planerar en ökad import av nötkött från USA. I dag har EU en årlig importkvot för 45.000 ton hormonfritt nötkött från USA, tillsammans med Brasilien och en rad andra länder. Nu ska USA:s andel av den tullfria kvoten höjas.

Frankrike förbjuder alla neonikotinoider

Den franska regeringen har komplett förbjudit användningen av samtliga växtskyddsmedel som baserar sig på neonikotinoider. Det gäller också substanser som ännu tillåts i EU. Enligt producentorganisationerna försätter förbudet landets jordbruk i en återvändsgränd.

Svinpest i Bulgarien – trots vildsvinsstängsel

Bulgarien har bokfört sitt första fall av afrikansk svinpest i en by nära gränsen mot Rumänien. Fallet upptäcktes ironiskt nog dagen efter att Bulgarien hade invigt sitt 133 kilometer långa vildsvinsstängsel mot Rumänien. Stängslet hjälpte inte.

EU bidrar igen till hälsosam skolmat

EU-programmet för frukt, grönsaker och mjölk återupptas då skolorna igen har börjat i alla delar av Europa. Antalet deltagande skolor ökar hela tiden.

SLC - Tysklandbesok
Tyska journalister bekantade sig med vårt jordbruk

Roland Krieg var en av de 20 tyska journalister som besökte Finland under veckan. De fick bekanta sig med finländskt jordbruk under ledning av SLC och MTK. Satsningen är en del av förarbetet inför Finlands satsning som partnerskapsland på världens största matmässa Grüne Woche i januari nästa år.

SLC - Svanholm 1
Storkollektivet på Svanholm firar 40 år

De lokala olyckskorparna kraxade, när en flock långhåriga unga människor år 1978 köpte godset Svanholm för att odla ekologiska grönsaker. Man slog till och med vad om hur länge experimentet skulle överleva. Men 40 år senare lever det danska storkollektivet i bästa välmåga.

Chockförluster skakar det danska jordbruket

Svår torka och låga grispriser hotar att störta flera hundra danska jordbruk i fördärvet. Det danska jordbruket upplever sin värsta ekonomiska smäll sedan finanskrisen 2009, varnar jordbruksekonomerna.

SLC - Jan Laustsen
Ännu mycket öppet om brexit

Åtminstone fram tills nyligen har man räknat med EU:s toppmöte 18-19 oktober som en sorts deadline för en överenskommelse mellan parterna. Nu talar i alla fall flera europeiska och brittiska medier om en förlängd deadline till november, sade direktören för handel, marknad och försörjning vid den danska producentorganisationen Landbrug og Fødevarer Jan Laustsen i sitt anförande på Nordiska Bondeorganisationernas centralråds presidiemöte.

Britterna befarar avtalslös Brexit

Det officiella utträdet blir ett faktum i slutet av mars nästa år. Om inget avtal nås före det, befarar regeringen i London en rad svårigheter inom jordbrukshandeln. Nya handelshinder kommer att förhindra utbytet av varor.

Fransk miljöminister kastar in handduken

Frankrikes stridbara miljöminister Nicolas Hulot lämnar sin post.

EU-importen av GMO-soja betecknas som dubbelmoral

EU importerar genmodifierad soja från USA för att dämpa tvisterna i den internationella handeln och fylla på det egna underskottet av foder. Men kommissionen bedriver dubbelmoral då EU samtidigt skärper de egna reglerna för gentekniken, hävdar kritiker.

Jättefarm i Rumänien smittades av svinpest

I Rumänien har svinpest brutit ut i landets största grisfarm i den östliga provinsen Braila. Alla 140.000 grisar ska avlivas.