European 25376390144 1E5A792497 O
Den europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling har beviljat en 100 miljoner euro stor kredit till Ukrainas största producent av fågelkött. Enligt kritikerna öppnar beslutet portarna för lågpriskött från Ukraina. FOTO: EBRD
Jordbruk EU Marknad

EU beviljar miljonkredit
till slaktkoncern i Ukraina

En EU-kredit på 100 miljoner euro till Ukrainas största producent av fågelkött MHP Agroholding väcker misstro hos flera EU-politiker. De varnar för att billigt och tullfritt fågelkött från Ukraina kommer att slussas in via omvägar på EU-marknaden.

Den europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) har beviljat krediten till MHP Agroholding, som är Ukrainas ledande leverantör av fågelkött. Pengarna ska användas för att köpa upp en stor producent av fågelkött i Slovenien.

Ett växande antal företag i Ukraina börjar upptäcka fördelarna med det nya frihandelsavtalet mellan Ukraina och EU. De ukrainska företagen kan dra nytta av utvidgade tullkvoter för en lång rad jordbruksprodukter och livsmedel.

För företag som förädlar livsmedel är möjligheterna ännu större. Inom denna kategori finns i regel inga kvoter för den tullfria exporten till EU. Följaktligen försöker många företag i Ukraina anpassa sina produkter till EU-standarden.

Stora vill bli större

Det är framför allt de stora företagen i Ukraina som moderniserar sina anläggningar för export till EU. MHP Agroholding har investerat stora belopp i sina egna anläggningar, men försöker dessutom köpa upp företag inom EU.

Enligt uppgifter i olika medier har EBRD beviljat en kredit på 100 miljoner euro för förvärvet av den slovenska köttproducenten Perutnina Ptuj. Genom förvärvet kan Agroholding utvidga sina aktiviteter i den europeiska unionen.

Perutnina Ptuj är den största producenten av fågelkött i sydöstra Europa. Agroholding levererar sedan tidigare nedfryst fågelkött för bearbetning i Nederländerna och Slovakien för den europeiska marknaden.

Företaget har också visat intresse för köttföretag i Polen och Frankrike. Enligt nyhetstjänsten Aiz.info varnar kritiker för att företagsköpen kan öppna en ”köksdörr” för oinskränkt import av billigt fågelkött till EU.

Speciell styckning öppnar för tullfrihet

De holländska EU-parlamentarikerna Annie Schreijer-Pierik och Jeroen Lenaers (båda EPP) och nordirländska Jim Nicholson (ECR) yttrade sig redan förra våren kritiskt över importen av fågelkött från Ukraina, där produktions- och lönekostnaderna är låga.

Enligt ifrågavarande politiker försöker leverantören i Ukraina kringgå EU:s tullregler inom det fördjupade frihandelsområdet DCFTA genom att stycka fågelköttet på ett särskilt sätt. Därefter kan köttet säljas till ett lågt pris på EU-marknaden.

De europeiska fågelköttsproducenternas centralorganisation AVEC har också uttryckt sin ”förvåning” över beslutet av den europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling att bevilja krediten.

Organisationen hänvisar till de låga produktionskostnaderna i Ukraina. Producenterna finner det orättvist att den europeiska utvecklingsbanken finansierar en kredit som syftar till att stöda den ukrainska koncernens affärsverksamhet inom EU.