Jordbruk EU

EU kan fördröja
jord-till bord-strategin

EU-kommissionen överväger att igen fördröja lanseringen av den tilltänkta ”Farm to fork”-strategin (F2F). På grund av coronakrisen planerar kommissionen ett nytt datum i sommar, uppger nyhetsbrevet Euractiv.

Enligt den ursprungliga tidtabellen borde F2F-strategin ha presenterats av EU-kommissionen redan den 25 mars. Därefter flyttades presentationen fram med en dryg månad till den 29 april.

Informationen om F2F-strategin har hittills varit knapphändig. I offentligheten ryktas det om nya regler och begränsningar för användning av växtskyddsmedel och kemiska gödselmedel.

Kommissionen vill också gynna uthålligare jordbruksmetoder, främja precisionsodling och reducera användningen av antibiotika. Boskapsproduktionens kolavtryck och nedsmutsningen av vattendrag ska också sättas under lupp.

F2F-strategin är en del av kommissionens gröna giv för ett klimatneutralt Europa. Men EU-parlamentets konservativa EPP-grupp framhåller att de europeiska producenterna nu behöver arbetsro för att tackla den svåra situationen i coronakrisen.

Kommissionen omarbetar just nu sitt arbetsprogram, uppger Euroactiv och hänvisar till ett koncept. Konceptet indikerar att F2F skulle vara på väg att skjutas framåt till sommaren eller ännu senare.

Producentlobbyn Copa-Cogeca vill givetvis skjuta upp F2F så långt det bara är möjligt. Argumentet är den starka pressen på marknaderna för jordbruksprodukter som en följd av covid-19.

På den motsatta fronten samlas ett 40-tal miljö- och konsumentorganisationer som uppmanar kommissionen att hålla fast vid sitt ursprungliga datum den 29 april. Enligt organisationerna måste kommissionen hålla fast vid sin klara linje.

I EU-parlamentet protesterar den gröna gruppens jordbrukspolitiska talesman Martin Häusling häftigt mot EPP-gruppens stöd för en försening av F2F. Han har föga förståelse för de producentvänliga parlamentarikernas argument.

Kollegerna hos EPP låter förstå att ett uthålligt jordbruk är detsamma som att skada näringen. Men ingen har för avsikt att införa varken Green deal eller F2F genast i morgon, invänder Häusling.

Givetvis ska jordbruket först hjälpas ur coronakrisen Men någon gång måste vi äntligen börja diskutera uthålligare jordbrukssystem. Varför inte börja meddetsamma då frågan är aktuell, tillägger Häusling.