P041733 525962
EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski reagerar på parlamentets kritik med ett stort krispaket för jordbruket. FOTO: EU
Jordbruk EU Marknad

EU lade fram coronapaket
med åtgärder för jordbruket

EU-kommissionen lade på måndagen fram ett stort paket med nya stödåtgärder för de sektorer inom jordbruket som drabbas hårdast av coronakrisen. Åtgärderna omfattar bland annat privat lagring och flexiblare program för marknadsstöd.

Kommissionen aviserade redan föregående vecka nya krisstöd för privat lagring inom mejeri- och köttsektorn samt flexiblare marknadsprogram. Dessutom utlovades kompensation för jordbrukare ur överstående medel för landsbygdsstöden.

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski reagerar därmed på den häftiga kritiken från EU-parlamentets jordbruksutskott. Tanken är att skrapa ihop alla tänkbara resurser som står till buds.

Kommissionen agerar snabbt för att ställa resurserna till förfogande för jordbrukarna och alla andra drabbade aktörer. EU ställer upp med konkreta stöd som samtidigt skickar signaler till marknaderna om balans och stabilitet, sade Wojciechowski på måndagen.

Flexibla och snabba ryck

Kommissionären lovade dessutom en fortsatt och noggrann övervakning av marknaderna med beredskap till snabba ryck där det behövs. Vi fortsätter att vara på alerten och agerar i nära kontakt med parlamentet och medlemsländerna, tillade Wojciechowski.

De åtgärder som kommissionen lanserade den 22 april har nu antagits slutgiltigt. Därmed stöder EU privat lagring av mejeriprodukter (skummjölkspulver, smör och ost) och köttprodukter (nötkött, lamm- och getkött).

Åtgärder ger möjlighet att tillfälligt dra bort produkterna från marknaden under minst två till tre månader, upp till maximalt fem eller sex månader. Detta ska minska trycket på marknaderna. Ansökningarna öppnas den sjunde maj.

Stödbeloppet för lagring av skummjölkspulver har fastställts till 5,11 euro per ton för fasta lagringskostnader samt 0,13 euro per ton per dag avtalad lagring. Lagringsperioden kan vara mellan 90 och 180 dagar lång.

Stödbeloppet för smör har fastställts till 9,83 euro per lagrat ton för fasta lagringskostnader och 0,43 euro/ton och dag avtalad lagring. För nötkött (bakre delen av halv slaktkropp) gäller 1.008 euro/ton (90 dagar), 1.033 euro/ton för 120 dagar och 1.058 euro/ton för 150 dagar.

Kommissionen går in för större flexibilitet inom marknadsprogrammen för vin, frukt och grönsaker, olivolja och biodling samt skolprogrammet för mjölk. Målet är att begränsa utbudet inom varje sektor så att marknaden stabiliseras.

Undantag från konkurrensreglerna

Undantagsreglerna tillåter i vissa fall en omprioritering av finansieringen. Kommissionen beviljar dessutom tillfälliga undantag från EU:s konkurrensregler inom områden som hotas av obalans på marknaden.

Med hänvisning till artikel 222 i förordningen om gemensamma marknader beviljar kommissionen tillfälliga undantag från konkurrensreglerna för mjölk, blommor och potatis för en period av högst sex månader.

Inom mjölksektorn tillåts exempelvis en gemensam planering av mjölkproduktionen. Inom blomster- och potatissektorn får produkter vid behov dras bort från marknaden. Privat lagring kommer också att tillåtas.

För ändamålet förutsätter kommissionen kontroll av prisutvecklingen för att undvika negativa effekter. Åtgärderna är uttryckligen avsedda för att stabilisera upp marknader som inte är i balans.

Medlemsländer som fortfarande har pengar kvar för landsbygdens utveckling ska få använda medlen för att stöda jordbruksproducenter och mindre företag som drabbas svårt av krisen.

Åtgärden är avsedd som nödhjälp för de värst drabbade aktörerna. Medlemsländerna får stöda enskilda jordbrukare med upp till 5.000 euro och småföretag med upp till 50.000 euro, i tillägg till de-minimis-stöden för jordbrukssektorn.

Det nya paketet syftar till att komplettera tidigare stödåtgärder som kommissionen har lanserat. Kommissionen hoppas att de flexibla åtgärderna dessutom ska minska den administrativa bördan, både för producenter och de nationella förvaltningarna.