Jordbruk EU

Wojciechowski utreder
privat lagring som krishjälp

EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski utreder nya lättnader för jordbrukarna under coronakrisen. Efter en lång tvekan uppges han förbereda intervention i form av privat lagring för bland annat skummjölkspulver. Krisreserven vill han däremot inte öppna.

Wojciechowski har in i det sista varit ovillig att diskutera andra lösningar än det krisprogram som presenterades senaste vecka. Men pressen på kommissionen har hårdnat de senaste dagarna och nu ska privat lagring mot alla odds utredas i Bryssel.

Kommissionen uppgav på tisdagen att man kommer att utreda privat lagring av skummjölkspulver, smör, ost och möjligen också nöt-, lamm- och getkött. Wojciechowski avvisade länge åtgärderna med hänvisning till kommissionens tomma kassa.

EU-parlamentets förslag att öppna jordbrukets krisreserv till ett belopp av upp till 478 miljoner euro stöter däremot på fortsatt motstånd hos den polska kommissionären. Därmed dras motsvarande belopp bort från direktstöden, motiverar han sin åsikt.

Det är knappast ett smart drag i den aktuella situationen, fastslår Wojciechowski till försvar för sin motvillighet. Innan EU tömmer krisreserven måste alla andra krisoptioner prövas. Ett problem är att kassan börjar bli tom i väntan på nästa långtidsbudget.

EU:s löpande långtidsbudget har gått in på sitt sista år. Följaktligen belastar påbörjade krisprogram redan EU-budgeten för 2021. Ett problem är att medlemsländerna ännu inte har enats om nästa långtidsbudget och utsikterna till ett snart samförstånd är små.

Wojciechowski hänvisar i stället till kommissionens senaste åtgärdspaket som tillåter medlemsländerna att använda överstående reserver inom den andra pelaren för landsbygdens utveckling.

Medlen kan användas för att bekämpa krisen inom jordbruket, framhåller Wojciechowski och hänvisar dessutom till kommissionens krisprogram med reducerade gårdsinspektioner och höjda förskott för direktstöden och landsbygdsstöden.

Enligt Wojciechowski lider långt specialiserade gårdar mest under krisen. Han anser att EU-gårdarna i framtiden borde bredda sin produktion med fler inriktningar, så att de står på flera ben som ger säkerhet i kristider.