Jordbruk EU Globalt Marknad

EU och Mexiko enades
om förnyat handelsavtal

EU och Mexiko har förhandlat fram ett förnyat och moderniserat handelsavtal. Enligt handelskommissionär Phil Hogan gynnar avtalet bland annat den europeiska exporten av jordbruksprodukter.

Mexiko är EU:s främsta handelspartner i Latinamerika med en bilateral handel till ett värde av 66 miljarder euro för varor och 19 miljarder euro för tjänster. Mexiko var redan 1997 det första landet i Latinamerika som undertecknade ett övergripande avtal med EU.

EU och Mexiko inledde förhandlingarna om ett förnyat avtal i maj 2016. Parterna nådde en principiell överenskommelse två år senare. Efter att detaljerna har klarlagts, är avtalet färdigt för ratificering.

Det nya avtalet innebär att praktiskt taget all handel mellan EU och Mexiko blir tullfri. USA har hittills varit Mexikos viktigaste leverantör av importerade livsmedel och drycker, men mexikanerna har ändrat sin strategi.

Under president Donald Trump har handelstvister mellan USA och Mexiko ständigt hört till dagordningen. Det har föranlett mexikanerna att diversifiera handeln. EU kan nu dra nytta av detta, framhåller EU-kommissionen.

Mexiko är särskilt beroende av import av griskött. Den årliga inhemska produktionen omfattar endast 1,5 miljoner ton, medan mexikanerna konsumerar 2,3 miljoner ton. Konsumtionen växer årligen med 5,3 procent.

Handelskommissionär Phil Hogan enades i slutet av april per telefon om de sista detaljerna om marknadsöppningen med Mexikos handelsminister Graciela Márquez Colin. Nu är det fritt fram att underteckna avtalet.

På ömse håll har vi varit sysselsatta med coronakrisen, men vi har också ansträngt oss för att främja den öppna och rättvisa handeln, Öppenhet, partnerskap och samarbete kommer att bli ännu viktigare efter pandemin, kommenterar Hogan.

EU:s export av varor till Mexiko överstiger 39 miljarder euro per år. Handeln med varor mellan EU och Mexiko har tredubblats sedan det ursprungliga avtalet trädde i kraft 2001. Det moderniserade avtalet ska ytterligare gynna tillväxten.

Den tullfria handeln bidrar till att stärka exporten. Avtalet innehåller också regler för hållbar utveckling. Texten innehåller bland annat åtaganden för ett effektivt genomförande av klimatavtalet från Paris.