5Ed1Dac1F634947D
Flera hundra utländska gästarbetare har smittats av coronavirus i åtminstone två slakterikoncerner i Tyskland. FOTO: Vion
Jordbruk EU Marknad

Personal i tyska slakterier
smittades av coronavirus

Åtminstone två slakterikoncerner har tvingats stänga eller inskränka produktionen i Tyskland efter flera hundratal fall av coronavirus hos personalen. Båda företagen anlitar utländska så kallade gästarbetare, företrädesvis från Rumänien.

Omkring 300 arbetare vid företaget Müller Fleisch i den sydliga tyska delstaten Baden-Württemberg. De smittade arbetarna är till största delen rumäner och utgör en tredjedel av hela personalstyrkan i anläggningen.

Sedan medlet av april står anläggningen i karantän. Det första fallet blev känt redan i början av april, då en man i en av företagets arbetarbostäder anmälde att han mådde dåligt. Personen ifråga fördes till sjukhus, där han testades positivt på covid-19.

Nu är anläggningen i försatt i karantän. De lokala tidningarna rapporterar om eländiga bostadsförhållanden, där upp till sexton arbetare är inkvarterade i fyrarumsbostäder. Där är det omöjligt att upprätthålla dräglig hygienstandard.

Gästarbetare för ett par månader

Ett liknande fall uppdagades nyligen också hos slakterikoncernen Vions anläggning i Bad Bramstedt i norra Tyskland. Där har produktionen nu stoppats sedan minst 51 anställda har testats positivt på covid-19.

I likhet med Müller rekryterar också Vion sina medarbetare från Rumänien och Bulgarien. Personalen i Bad Bramstedt inkvarteras i en tidigare militärkasern. De smittade personerna uppges må bra och har förlagts i karantän.

Den tyska köttindustrin sysselsätter stora mängder utländska arbetare som rekryteras av underentreprenörer. Arbetskraften importeras med bussar från sina hemländer till ort och ställe, där arbetarna i regel jobbar några månader tills de återvänder hem.

Arbetare för ett bestämt uppdrag beställs av specialiserade entreprenörer för en klumpsumma, exempelvis slakt av ett bestämt antal djur. Entreprenören fullföljer uppdraget, rekryterar personal och ställer inkvartering till förfogande.

I slutändan är det underentreprenören som avgör hur mycket personalen får kosta. Ju färre arbetare entreprenören rekryterar, desto större blir företagets vinst. Systemet frestar till underbemanning och möjligast billiga inkvartering.

Lågpriskedjorna bidrar till misären

I de stora anläggningarna består upp till 80 procent av personalen av rumäner och bulgarer. De styckar kött och packar de färdiga produkterna längs löpande band. På arbetsplatsen är det svårt att tillämpa avståndsregler som håller smitta på avstånd.

De tyska fackförbunden anklagar köttkoncernerna för att spara kostnader på de utländska gästarbetarnas bekostnad. Myndigheterna rapporterar årligen flera tusen brott mot föreskrifterna om arbetarskyddet.

De vanligaste överträdelserna är överlånga arbetsskift, ibland upp till 16 timmar. Gästarbetare måste ofta jobba utan föreskrivna pauser med bristfällig skyddsutrustning. Bristande språkkunskaper försvårar problemen.

Konsumentorganisationerna anklagar de tyska lågpriskedjorna för att bidra till situationen. Konkurrensen inom livsmedelshandeln har delvis skärpts under lönsamhetsnivån. I slutändan lider producentledet och personalen inom slakteriindustrin.