Lpx 122260
Antalet fall av afrikansk svinpest ökar i oroväckande snabbt Östeuropa, där det finns gott om vildsvin. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Antalet ASF-fall ökar
hos vildsvin i Östeuropa

Den afrikanska svinpesten breder ut sig med stark intensitet i de östra delarna av Europa. Situationen i Polen har ytterligare försämrats detta år, i likhet med Rumänien, Ungern, Bulgarien och Slovakien. I Baltikum har läget däremot lättat något.

Den senaste statistiken från EU-kommissionens anmälningssystem för djursjukdomar ADNS bådar inte gott. Under det första kvartalet 2020 rapporterades 4.476 ASF-fall. Det är en stark tillväxt med tanke på att 6.407 fall rapporterades under hela året 2019.

EU-kommissionen konstaterar att Grekland är det senaste EU-landet som har drabbats av svinpest. I det tidigare ASF-fria landet påträffades nyligen svinpest hos en liten population i Serres, cirka 60 kom från gränsen till Bulgarien.

En positiv utveckling kan iakttas i Estland, där inga nya fall av ASF hos tamgrisar har noterats sedan 2018. Under det första kvartalet 2020 anmäldes endast 20 fall av ASF hos vildsvin i landet.

Samma trend noteras för hela Baltikum. I Lettland och Litauen har antalet svinpestfall hos tamgrisar fallit till noll under det första kvartalet 2018. ASF-smittan hos vildsvin har också avtagit kännbart.

Belgien vill bli ASF-fritt land

I Polen har svinpesten däremot fortsatt att breda ut sig över nya områden. Under fjolåret bokfördes 2.468 fall i landet. Enbart de första tre månaderna 2020 noterades 1.926 nya fall och därutöver två fall hos tamgrisar.

En allvarlig trend är att sjukdomen sedan slutet av fjolåret breder ut sig västerut. Flera fall av ASF hos vildsvin har påträffats endast några kilometer från gränsen mot Tyskland. Utvecklingen oroar de tyska producenterna.

De två polska fallen av ASF hos tamgrisar har likaså bidragit till hotbilden, då sjukdomen påträffades i områden i västra Polen som hittills inte har hemsökts av svinpest. Det handlade om stora gårdar som samarbetar sinsemellan.

Utvecklingen i stora delar av östra Europa är mycket oroväckande, anser kommissionen. I Rumänien, Ungern, Bulgarien och Slovakien har utbredningen av ASF tagit enorma proportioner.

I Ungern och Bulgarien har fler ASF-fall påträffats under årets första tre månader än alla kända fall i de båda länderna under hela 2019. En källa till oro är nu också Serbien, där 40 fall av ASF redan i år har påträffats hos vildsvin, mot en nollnivå under tidigare år.

Belgien har däremot lyckats bra med sin bekämpning av svinpesten, som bröt ut i landet hösten 2018. Sammanlagt har 833 smittade vildsvin har sedan dess påträffats i landet, men smittan har inte drabbat tamgrisar.

Det sista fallet av svinpest påträffades i december 2019 hos ett vildsvinskadaver som enligt uppskattning var flera månader gammalt. Det sista positivt testade kadavret upptäcktes i augusti 2019.

Tjeckien blev först med ASF-fri status

Den belgiska matsäkerhetsmyndigheten FASNK förbereder redan en officiell begäran om status som ASF-fritt land, men proceduren är lång. Enligt tidningen Pig Progress kommer ansökningen sannolikt att lämnas in hösten 2020.

Ett smittat land kan beviljas förnyad status som ASF-fritt territorium efter ett år, förutsatt att inget virus påträffas under den tiden. Om den internationella djurhälsoorganisationen OIE och EU godkänner ansökningen, kan Belgien bli ASF-fri nation redan i oktober.

Republiken Tjeckien är det hittills enda landet i världen som har lyckats återupprätta sin status som ASF-fritt territorium efter en svinpestepidemi. Tjeckien har blivit känt för sina effektiva åtgärder för att isolera svinpesten.

Svinpesten stoppades med hjälp av intensiv jakt och rörliga inhägnader. Efter medlet av april 2018 har inga nya ASF-fall påträffats i landet. Tjeckien förklarades fritt från svinpest i februari 2019. Inga tamsvin smittades i samband med den tjeckiska epidemin.

Det första fallet av afrikansk svinpest påträffades i Tjeckien i juni 2017 nära landets östra gräns mot Slovakien. Smittan misstänks ha kommit in i landet med kontaminerade matrester från Ukraina.