Jordbruk EU Globalt Marknad

USA förhandlar om
avtal med britterna

Tre månader efter Storbritanniens utträde ur EU har de första samtalen startat om britternas framtida handelsförbindelser med USA. Videokonferensen ska enligt regeringen ta två veckor i anspråk.

Den brittiska regeringen har som mål att förhandla fram ett frihandelsavtal med USA. Efter de inte alltför lovande första samtalen med EU hoppas Boris Johnson och hans regering på nya affärer med USA för att sätta fart på handeln.

Därmed kunde Johnson spela EU och USA mot varandra för att pressa större eftergifter från Bryssel. De inledande samtalen mellan Storbritannien och EU avslutades den 24 april utan nämnvärda framsteg.

Under den första rundan med USA diskuterar parterna framför allt handel med varor och tjänster samt investeringar. Enligt det överenskomna programmet ska experter från vardera sidan av Atlanten mötas regelbundet med sex veckors mellanrum.

Den amerikanska London-ambassadören Woody Johnson uttryckte förhoppningen att ett handelsavtal mellan de båda länderna ska sätta ny fart på ekonomin, då coronaviruset snart har besegrats.

Den brittiska handelsministern Liz Truss uttryckte optimism inför förhandlingarna. Truss och hennes USA-motpart Robert Lighthizer stöttas vardera av massiva trupper av tjänstemän och experter.

Jordbruket kan bli det svåraste området. USA har redan på förhand krävt fritt tillträde till den brittiska livsmedelsmarknaden. Britterna avvisar däremot gentekniskt förändrade livsmedel och motsvarande produkter som inte fyller inhemska standarder.