P034732005001 587524
EU:s ekoförordning försenas sannolikt med minst ett år på grund av byråkratiska problem och coronakrisen. FOTO: EU/Frank Molter
Jordbruk EU

EU:s ekoförordning
kan försenas till 2022

EU:s nya ekoförordning försenas sannolikt med ett år av coronakrisen. Medlemsländerna efterlyser mer tid för att finslipa detaljerna. Av allt att döma träder förordningen i kraft tidigast i början av 2022. De flesta aktörer uttrycker lättnad över initiativet.

Detaljbehandlingen av ekoförordningen går långsamt, flera medlemsländer har krävt ändringar i genomförandeförordningen. Det är särskilt boskapsproducenterna som efterlyser lättnader.

Producenterna har bland annat klagat över korta övergångstider som hotar att försvåra omställningen. Föreskrifterna för ladugårdar hade i flera fall medfört ombyggnadsarbeten på gårdarna eller resulterat i reducerade djurbesättningar.

Coronakrisen har ytterligare försvårat planeringen. Förhandlingarna om detaljer löper nu ännu mödosammare än tidigare, uppger den tyska EU-parlamentarikern Martin Häusling (grön), som ansvarar för beredningen.

Texter bollas fram och tillbaka

Enligt Häusling behöver den ekologiska sektorn en sofistikerad och praktiskt orienterad lagstiftning som måste utformas noggrant. Förslagen bollas därför fram och åter för utväxling av idéer och detaljer, men processen är mycket långsam.

Han medger att det är orealistiskt att hålla fast vid den ursprungliga tidtabellen på grund av den långsamma kommunikationen mellan EU:s institutioner. I den nuvarande coronasituationen är det inte längre möjligt att skynda på processen.

Häusling redogör för svårigheterna i ett brev till agrarkommissionär Janusz Wojchiechowski, där han föreslår att reformen ska skjutas fram med minst ett år. De nya reglerna skulle tidigast träda i kraft i januari 2022.

En ny tidtabell för implementering av detaljer måste vara möjlig. I vilket fall som helst ska grundlighet ha företräde framom snabbhet då en förordning med viktiga förändringar utarbetas för den ekologiska sektorn, sammanfattar Häusling.

EU-kommissionen ska härnäst ta ställning till den nya tidtabellen i samråd med medlemsländerna. En bred majoritet inom kommissionen, medlemsländerna i rådet och EU-parlamentet måste ge sitt samtycke till förändringen.

Glädje i Österrike

De europeiska ekoproducenternas takorganisation Ifoam EU stöder initiativet fullt och fast. Ifoam lämnade redan före påsken in en skrivelse till kommissionen med uppmaningen att EU borde skjuta upp reformen.

Enligt Ifoam stod det redan innan coronakrisen klart att reformarbetet var kraftigt försenat. Till och med utan pandemin vore det tveksamt att erhålla tillräckliga garantier för en kvalitativt lyckad reform, heter det i ett pressmeddelande.

Österrikes ekoproducenter har välkomnat initiativet att skjuta upp ekoförordningen med ett år. Österrike har den starkaste ekoproduktionen inom EU. Producenterna finner det lämpligt att vänta med reformen mot bakgrunden av den globala coronakrisen.

Nu det det inte rätt tid att gräla om byråkrati och tilläggskrav. Österrike är världsmästare inom ekologisk produktion men nu har vi inte råd att öda tid på byråkrati och nya fordringar, säger landets jordbruksminister Elisabeth Köstinger.

Enligt den österrikiska producentorganisationen Bauernbund är det orealistiskt att i dagens situation driva igenom en reform med så omfattande konsekvenser för ekoproduktionen. En andhämtningspaus är därför välkommen, anser Bauernbund.