SLC - Matning
Vid mätning av energived tenderar kraven i lagen att glömmas bort

I vinter har de officiella mätarna blivit kontaktade upprepade gånger i frågor som gäller mätning av energived. De centrala problemen hänför sig till överenskommelse om mätning, själva mätningen och egenkontroll av mätinstrument uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Img 9127
Antalet naturvårdsträd har ökat

Finlands skogscentral gör varje år utvärderingar av hur väl naturvärdena har beaktats i planering och genomförande av avverkningar i privatägda skogar. Antalet naturvårdsträd som lämnas på avverkningsytorna är klart högre än vad PEFC-skogscertifieringen kräver. Skyddszonerna vid vattendrag blir däremot ofta för smala.

Mindre kemera-medel för slyröjning har använts i år

Sedan början av året har 9,9 miljoner euro betalats i kemera-stöd för skogsvårdsarbete till skogsägare. Det är nästan en femtedel mindre än under motsvarande tid i fjol. I slutet av april har speciellt användningen av stöd för vård av ungskog och torvmarksskog minskat, men användningen av stöd för skogsvägar har ökat tydligt jämfört med motsvarande tid i fjol. Utbetalningen av miljöstöd har ökat med en tredjedel jämfört med i fjol, uppger Finlands skogscentral.

Miljöministeriet beviljar stöd för utbyggnad av vindkraft

Miljöministeriet har beviljat sammanlagt 226.391 euro för utredningar om och planering av vindkraftsutbyggnad i fyra kommuner och tre landskapsförbund.

SLC - Vipu
Stödansökan 2021 öppnad – fritt fram att söka stöd

På temasidorna går vi igenom lite vad det kan löna sig att hålla ögonen på i årets stödansökan.

Särskilt viktigt att komma ihåg för 2021!

LF listar viktiga saker att komma ihåg i årets stödansökan.

SLC - Markkartering
Checklista inför odlingssäsongen 2021

Inför och under odlingssäsongen är det bra att komma ihåg en del saker för att inte drabbas av sanktioner.

Ansökan om jordbruksstöd på Åland

Årets informationstillfälle om lantbrukets arealstöd och djurstöd på Åland kommer i år att direktsändas tisdagen den 11 maj 2021 kl.13.00-15.30 på jordbruksbyråns Facebook-sida och på landskapets YouTube-kanal.

Blankettombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de blankettombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett.

SLC - Klaus 1 C Webben
Det blir inte alltid som man tänkt sig

Klaus Wistbacka mår bra nu. Kroppen återhämtade sig så snart han avslutade livet som lantbrukare. Att processa nederlaget har dock tagit tid. Läs mer i veckans Må bra-tema!

Kommentaren: Må bra?

Jag beundrar bönders kämpaglöd, att man trots olika motgångar ändå orkar se framåt och känna sig stolt över det man gör, konstaterar Susann Rabb.

SLC - Pia Franzen
Pia Franzén projektassistent för Ta hand om bonden

Ta hand om bonden-projektet har fått förstärkning av Pia Franzén, som börjat som projektassistent. Projektet handhas av Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA.