A15Fd380 E535 4536 Abcf 7828269E26Cb
I naturvårdsarbeten som utförs på känslig lundbotten och i ett artrikt skyddsområde är ett par hästar och en skogsvagn en oslagbar kombination. Den franska arbetshästen percheron lämpar sig väl för skogsarbete. FOTO: Miika Åfelt
Tema

Naturvårdsarbeten
inleds i Hasselholmens
naturskyddsområde i Borgå

I naturskyddsområdet på Hasselholmens udde utförs naturvårdsarbeten i mars 2024. Dessa åtgärder som NTM-centralen i Nyland låter utföra förbättrar tillståndet för en ekologiskt värdefulla skogliga livsmiljöer.

Naturvårdsarbetet anknyter till miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma livsmiljöprogram Helmi. Målet är att stärka den biologiska mångfalden i Finland och förbättra livsmiljöernas tillstånd. Verksamheten grundar sig på markägarnas frivillighet och staten stöder naturvårdsåtgärderna.

I Hasselholmens naturskyddsområde växer rikligt med skogslindar och hasselbuskar. I skyddsområdet finns också representativ lundvegetation och murken ved av olika grad. Området har varit fredat sedan 1986, vilket ökar dess naturtillstånd och mångfald.

Naturvårdsarbeten med traditionella metoder

Kännetecknande drag i lindskogar och hassellundar hotas oftast av granskog som sprider sig. Granarna ökar skuggningen och försurar marken med sitt barrförna. Detta är skadligt för arter som föredrar ljus och för förnyelse av ädelträd.

– Syftet med skötselåtgärderna i området är att förbättra levnadsförhållandena för ädelträd och lundarter bland annat genom att öka ljuset och minska konkurrensen om livsrummet. Samtidigt tryggas och stärks också den biologiska mångfalden, berättar Pihla Kivistö, naturvårdsexpert vid NTM-centralen i Nyland.

I naturvårdsområdet finns också ett objekt som är fredat enligt lagen om fornminnen och som har ett stort antal stenrösen och grunden till en kolmila. Stenrösena kan till och med härstamma från medeltida odlingar och det kan ha funnits en by med boplatser på platsen.

– I naturvårdsarbeten ska marken skyddas med tanke på fornlämningen ifall att det finns lämningar av gammalt boende på platsen. Å andra sidan är det önskvärt att träd som växer ovanpå stenkonstruktionerna eller i deras omedelbara närhet avlägsnas så att deras rötter inte skadar konstruktionerna. Arbetet är planerat att utföras på vintern under tjältiden, vilket stöder bevarandet av fornlämningen, konstaterar Riikka Mustonen, arkeolog vid Borgå museum.

Skonsamt med hästar

Naturvårdsarbetena som inleds i mars genomförs av Åfeltin työhevoset Oy. Arbetet utförs tillsammans med percheronhästar som draghästar och skogsarbetare.

Hästspann har traditionellt använts i skogsarbeten och de lämpar sig utmärkt för arbete i skyddsobjektet på grund av områdets känsliga lundbotten, de arter som ska skyddas och fornminnesområdet.

Som åtgärder i området röjs underväxt och man fäller, ringbarkar och avlägsnar större granar. En del av de grova granarna lämnas kvar som murkna träd för att upprätthålla ett kontinuum av murkna träd.

Dessutom kommer röjnings- och avverkningsrester att brännas som punktförbränning på plats med nödvändiga säkerhetsåtgärder.