Tema

Ansökningstiden för de nya
skogsbruksstöden börjar 1.3

Skogsägare kan ansöka om de nya stöden för skogsbruket (Metka) hos Skogscentralen från och med 1.3. Med stöden främjas en hållbar vård och användning av privatskogarna.

Stöd kan sökas för vård av plantbestånd och ungskog, vitaliseringsgödsling, vård av torvmarksskog, byggande och grundläggande förbättring av skogsvägar, hyggesbränning och naturvård. Hos Skogscentralen kan skogsägare också ansöka om miljöstöd för skydd av skogen för viss tid.

– Ändringarna i stödvillkoren och förbättringarna i stödnivåerna uppmuntrar till skogsvård i rätt tid där man även beaktar skogsnaturen. Nu gäller det att ta tillfället i akt, säger expert på projektförvaltning Yrjö Niskanen vid Finlands skogscentral.

Metka-stöden ersätter de tidigare Kemera-stöden. Smärre ändringar har gjorts i alla stöd jämfört med tidigare. Stöden för skogsbruket är avsedda för skogsvård som bedrivs av privata skogsägare.

Stöd kan även sökas med blanketter

I Skogscentralens tjänst MinSkog.fi kan man ansöka om stöd för vård av plantbestånd och ungskog samt för vitaliseringsgödsling.

– Vi rekommenderar att dessa stöd ska sökas i första hand via tjänsten MinSkog.fi, eftersom det snabbar upp handläggningen av ansökningarna. Dessutom kommer ansökningsblanketter att finnas på Skogscentralens webbplats för ansökning av ovan nämnda stöd och andra stöd, säger Niskanen.

Tjänsten MinSkog.fi kommer senare att utökas med ansökningar för de andra Metka-stöden.

Ifyllda ansökningsblanketter med bilagor ska skickas till Skogscentralens registrator på adressen: registrator@skogscentralen.fi.

Ansökningar som gjorts via tjänsten MinSkog.fi överförs direkt till behandling i Skogscentralens datasystem.

Behandlingen av ansökningar fortskrider stegvis

Handläggningen av Metka-stödansökningar inleds stegvis i Skogscentralens nya datasystem. Till en början, dvs. från mars kan Skogscentralen handlägga stödansökningar som gäller vård av plantbestånd och ungskog samt vitaliseringsgödsling.

Ansökningar om stöd för hyggesbränning behandlas manuellt från och med början av mars för att man ska hinna fatta stödbesluten innan den för hyggesbränning lämpliga perioden börjar.

Ansökningar om miljöstöd, stöd för vård av torvmarksskog, stöd för skogsvägar och stöd för naturvård börjar behandlas i Skogscentralens datasystem senare från och med sommaren 2024.

– Det är värt att bereda ansökningar som gäller dessa stöd omsorgsfullt i lugn och ro och att räkna med att det tar tid innan beslutet fås. Vi informerar senare om den närmare tidtabellen för handläggningen av ansökningarna, säger Niskanen.