Educa 1
Företagartänket och företagsamheten är viktigt och det bör man lära in redan i unga år, säger Bettina C. Lindfors (till vänster), stf. verksamhetsledare vid Finlands Svenska 4H. SLC:s lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo håller med. Diskussionen leds av Anna Bertills.
Tema

Educa-mässan är en mötesplats
för lärare och bildningsfolk

Educa-mässan i mässcentrum i Helsingfors i mitten av januari är den givna mötesplatsen för utbildningssektorn i Finland. Också SLC och många andra närstående organisationer medverkade.

SLC:s lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo står på en av scenerna på Educa-mässan och förkunnar varför landsbygdens ungdomar behövs och vilka styrkor de har.

– Ungdomar från gårdar är ofta vana att jobba och de är företagsamma. Inom de gröna näringarna finns det ingen brist på jobb, tvärtom, säger han.

Strukturomvandlingen har förstås inverkat på hur gårdarna ser ut idag.

– Företagare som driver en modern och framåtsträvande gård är framför allt duktiga på business management. Och det är en viktig och användbar egenskap, säger Ingo.

Educa 2
Marthaförbundets Marina Nygård och Ung Martas Elise Hindersson medverkar på Educa-mässan och delar ut material om Marthaförbundets verksamhet.

Stort behov av trygghet

Anna Bertills, som leder diskussionen, frågar vad tredje sektorns organisationer kan bidra med i en ung människas liv.

– Det finns idag ett stort behov av trygghet bland ungdomarna, trygg verksamhet och trygga vuxna i ungdomarnas liv, säger Bettina C. Lindfors, ställföreträdande verksamhetsledare för Finlands Svenska 4H.

Hon tar också upp en annan aspekt.

– Det behövs också forum där unga kan påverka och vara med i beslutsfattandet. Vi behöver en kunskap om det här hos lärarna och andra pedagoger, säger Lindfors.

Christoffer Ingo tar upp hur SLC jobbar inom det här området.

– SLC är en centralorganisation och respektive landskapsförbund har sina ungdomsutskott och -verksamhet, men vi har också gemensam ungdomsverksamhet inom centralförbundet. Beslutsfattande och föreningsdemokrati är förstås viktiga aspekter som man lär sig av den verksamheten, säger han.

Educa 3
Madelene Lindqvist vid ProAgria Lantbrukssällskapet, projektledare för Farmer Time Finland, och Mia Wikström, kommunikationschef vid SLC, för diskussioner med lärare och andra på Educa-mässan i Helsingfors. SLC marknadsför de populära planscherna som beskriver matens väg.

SLC:s material om matens väg populärt

På SLC:s avdelning står SLC:s kommunikationschef Mia Wikström och försöker locka förbipasserande att bekanta sig med SLC:s utbildningsmaterial för lågstadier.

– Materialet är i huvudsak tänkt för förskolor och lågstadier och ska beskriva matens väg från jord till bord, säger hon.

På avdelningen medverkar också ProAgria Lantbrukssällskapets Madelene Lindqvist som är projektledare för Farmer Time Finland. Ett projekt där lågstadieelever kan hålla kontakt med en ”egen” bonde.

– Det här har varit väldigt uppskattat av både elever och lärare, säger hon.

Marthaförbundets Marina Nygård och Elise Hindersson medverkar också på avdelningen. De påminner de förbipasserande lärarna om hållbar konsumtion och delar också ut det material som de kan tillhandahålla.

– Vi vill förstås vara med och tackla utmaningarna med den minskande biodiversiteten och bygga upp en fungerande cirkulär ekonomi. Självförsörjning på olika plan är också betydelsefullt, säger Nygård.

– Bland annat finns här material som uppmuntrar barn att börja odla och skapa sin egen köksträdgård. En rätt så meningsfull sysselsättning som barn och föräldrar kan göra tillsammans, säger Hindersson.

Att minska matsvinnet samt att lära barn och unga vardagsfärdigheter som att tillreda mat och städa ingår också i det som Marthaförbundet lär ut.

– Visst upplever vi att det finns en viss beställning på Marthaförbundets läror och tjänster just nu, säger hon.

Educa 4
Martin Antell jobbar med kommunikation för ungdomar vid Finska Forstföreningen. Han säger att det är viktigt att vara med på Educa-mässan för att öka medvetenheten om skogen. ”Mitt träd”-projektet riktar sig i första hand till lågstadier, daghem och ”eftisar”.