Tema

Både upp och ner för
Ålands Skogsindustrier

Efter två höjningar av skogsägarnas virkespriser under 2023 redovisar Ålands Skogsindustrier en vinst på 1,47 miljoner euro. En ny prishöjning på hela sortimentet gjordes i början av det här året och nu har bolaget också tecknat avtal med nya exportkunder om ökad försäljning av hyvlat och impregnerat virke.

För att kunna söka försäljningen av varor med högre förädlingsgrad slutförde ÅSI under fjolåret en utökning av torkkapaciteten för virke vid Strömsängarna i Godby. Fjolårets största investering var ändå förvärvet att företaget Ö-Skogs verksamhet i Åboland.

Totalt investerade ÅSI i fjol 1,14 miljoner euro. Där ingår bland annat en ny lastmaskin, solpaneler och en ombyggnad av virkespaketeringen vid sågen i Jomala Önningeby.

Företagets omsättning var 18,62 miljoner euro jämfört med 18,54 miljoner året innan. Vinsten före bokslutsdispositioner och skatter var 1,47 miljoner euro (1,82 år 2022) vilket var 8 procent av omsättningen jämfört med 10 procent föregående år. Resultatet per aktie blev 4,72 euro jämfört med 5,83 året innan.

Samma dividend

Styrelsens förslag till dividend är liksom i fjol 1,60 euro per aktie.

– En sämre konjunktur för sågat virke påverkade omsättningen och resultatet negativt medan högre priser på cellulosaflis och bioenergi hade en positiv inverkan. Även lägre kostnader för el och personal samt samt finansiella kostnader medförde en positiv inverkan på resultatet, förklarar ÅSI:s vd Anders Mattsson.

Bolaget kunde ha visat en dryg halv miljon större vinst, men valde att till fullo utnyttja möjligheten att göra en 50-procentig skattemässig avskrivning på nyinvesteringar för maskiner och inventarier.

Efterfrågan och prisnivån på sågade varor sjönk under 2023. Den åländska försäljningen minskade med ca 30 procent. Nedgången kompenserades med högre exportförsäljning men till sämre lönsamhet.

– Försäljningen av bioenergi och produkter till cellulosaindustrin var däremot fortsatt god, konstaterar Mattsson.

Under fjolåret köpte Ålands Skogsindustrier ca 205.500 kubikmeter virke (230.700 kbm 2022). Avverkningen kunde då utökas till Åbolands skärgård tack vare förvärvet av företaget Ö-Skogs verksamhet.

Efterfrågan sjönk på cellulosaflis

Ålands Skogsindustrier producerade i fjol totalt ca 20.300 kubikmeter (23.500 kbm 2022) trävaror vid sina båda sågverk i Godby och i Önningeby.

Produktionen av cellulosaflis sjönk på grund av lägre försäljning, men flisanläggningen utnyttjades också för produktion av energiflis.

Bolaget är en betydande arbetsgivare på Åland. Under fjolåret hade ÅSI i medeltal 43 (44) anställda och sysselsatte dessutom på heltid ca 40 personer som är anställda av åländska entreprenörsföretag. Deras personal jobbar huvudsakligen med avverkningar och transporter.

Beträffande framtidsutsikterna ser Anders Mattsson låga virkesvolymer som en fortsatt utmaning.

– För att motverka detta höjde vi därför virkespriserna samt ökade inköpen i Åboland, förklarar Mattsson.

Han räknar med att den svaga konjunkturen för sågade varor fortsätter, men tror på bra försäljning av cellulosaflis och bioenergi.