Odlingsarealen av havre år 2022 var en aning större än året innan och uppgick nu till 337.300 hektar. Den mest odlade sorten var fortsättningsvis Niklas, som nu täckte 24 procent av arealen. Avenue och Matty tog sig förbi Meeri. Dessa tre kom upp till cirka sex procent var och Avanti, som kom femte, odlades på fem procent av havrearealen.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Arealen för höstråg har i flera år befunnit sig på en nedgående kurva och blev i fjol 19.630 hektar. Men enligt prognosen för år 2023 kan arealen stiga med 11.000 hektar då höstsådden år 2022 omfattade hela 31.000 hektar.

Odlingsarealen av höstvete år 2022 omfattade 35.271 hektar. De mest odlade sorterna var Ceylon 40 procent, Skagen 22 procent och SW Magnifik med 11 procent av arealen.

I fjol kunde vi igen se en ganska gynnsam växtperiod för våroljeväxter, men höstoljeväxterna utvintrade nästan helt. Varierande väderförhållanden med långa torra perioder och angrepp av skadegörare har decimerat skörden. På vissa områden blev blomningen mycket kortvarig, i synnerhet då blomningstiden inföll under en högvärmeperiod.

Höstoljeväxter såddes år 2021 på så mycket som 10.000 hektar, men på grund av stora utvintringsskador kunde man skörda bara 2.000 hektar, som nästan uteslutande var höstrybs. Höstrapsen drabbades i synnerhet av isbrännor. Senaste höst såddes dock höstoljeväxter på 6.000 hektar.

År 2022 odlades bondböna i rena bestånd på 11.363 hektar.

År 2022 odlades mat- och foderärter i rena bestånd på 28.507 hektar. Av den totala ärtarealen odlades 80 procent som foderärt eller i blandbestånd.

De flesta vet att det kan finnas toxiner i spannmål. Men medvetenheten om att det också kan förekomma mögelgifter i ensilage är inte lika stor. Efter förra växtsäsongen förväntas förekomsterna bli stora och det kan orsaka problem i mjölkbesättningar om inte toxinbindare används.

De senaste tillskotten i den officiella sortförteckningen är de inhemska rörsvingelsorterna Eleanora (2021) och Birgitta (2023) samt ängssvingelsorten Venny som godkändes i år.

År 2021 upptogs sorten Liljeros i sortförteckningen. Den representeras i Finland av Lantmännen Agro. Nyhetssorterna år 2023 är Maikki och Pirkko som förädlats av Boreal Växtförädling Ab.

De nyaste tillskotten i den officiella sortförteckningen för rödklöver är den norska diploida sorten Gandalf (2019) och den rikssvenska tetraploida sorten Peggy (2021).

Generationsväxling är en ofta omfattande och högst personlig händelse i en lantbrukares liv. Genom att hålla koll på arvsfrågorna och de ekonomiska aspekterna samt upprätthålla god kommunikation med familj och övriga parter blir processen dock smidigt. Detta var budskapet under generationsväxlingsdagen i Borgå.