Driv4 Feb24 Ct
Avverkningsarbetet har gått på högvarv i vinter. Virkesförsäljningen går bra, men det har ändå varit en del utmaningar med att arbeta i skogen. På grund av mycket snö saknas tjäle på många håll.
Tema

Ingen djup tjäle i skogen
trots kall och lång vinter

Det har varit en lång och periodvis mycket kall vinter. Men de stora mängderna snö har också isolerat marken som inte frusit. Därmed har avverkningsarbetet haft en del utmaningar, men skogsmaskinentreprenör Kennet Storsjö klagar inte.

– Jag tycker det har varit en bra vinterperiod för oss och arbetet i skogen har förlöpt bra. Men trots att vi hade minus trettio grader och sträng kyla har marken ändå inte frusit. Det har inte funnits tjäle överallt, säger Kennet Storsjö, skogsmaskinentreprenör för Metsä Group i de södra delarna av Österbotten.

I början av veckan var han i full gång att avverka ett flera hektar stort skifte i de norra delarna av Närpes. Under vintern avverkas så kallade vinterstämplingar, som är marker som kräver tjäle eller snö för att bära de tunga skogsmaskinerna.

– Vi kunde börja ta oss an vinterskiften redan i december och efter det har vi kört på för fullt. Enda gången som vi var tvungna att ta paus var när det var som kallast i början av januari. Då var det för kallt att jobba eftersom sträng kyla sliter på bland annat slangar. Så riktigt kallt väder är inte heller att föredra för oss, förklarar han.

Vissa utmaningar

Markus Björklund, operativ expert, drivning, på Metsä Groups Vasa distrikt, ger en liknande bild.

– Det har varit en bra vinter, men trots att den kom tidigt ser vi också vikten av att göra ett bra förhandsarbete, som att trampa snö. Fast många upplevt att det har varit en mycket kall vinter har vi som arbetar i skogen ändå haft utmaningar. Marken har på många ställen tinat underifrån när snön isolerat, vilket har bidragit till en del knepiga situationer för att planera drivningen, berättar Björklund.

Han skulle inte beskriva den här vintern som exceptionellt bra ur drivningsperspektiv.

– I Österbotten har vi de senaste åren fått vinterföre tidigare, redan i december. Enligt mig har den här vintern inte varit optimal. Mycket snö har gjort att tjälen inte hunnit bildas tillräckligt djupt och de riktigt kalla perioderna har bidragit till för vår del att maskinerna stod några dagar. Kallt väder ställer också till det, konstaterar han.

Men Björklund understryker att han inte vill klaga. Det har varit många vintrar tidigare då det knappt har funnits snö att jobba med och menföret kommit tidigt, vilket nästan omöjliggjorde drivning på dikade torvmarker.

– Nu har i alla fall snön hjälpt skogsmaskinentreprenörerna att packa snö och det har underlättat arbetet mycket.

Driv1 Feb24 Ct
Arbetet har löpt på bra i skogen under vintern. Men helt optimalt har det inte varit på grund av mycket snö som gjort att tjäle saknas ställvis. Den här vintern har ändå varit helt okej, säger skogsmaskinentreprenören Kennet Storsjö, som arbetar för Metsä Group.

Lägger ris och packar snö

Tillbaka till Kennet Storsjö, som visar körvägen som skapats ut ur skogen. Tjocka lager med ris har placerats på körvägen, på vilken virket transporteras ur skogen med skotare.

– Huvudsaken är att vi har kunnat jobba effektivt i skogen genom att lägga ut ris och trampa snön så att den packas och fryser. Men det gäller också att ta det lugnt och utföra arbete noggrant så att marken inte skadas, säger han.

Storsjö har två skördare av Logset, varav en är en mellanstor modell 8H. Den är dessutom en hybridversion som har en elmotor.

– När maskinen behöver mer kraft tar den hjälp av elmotorn som laddas hela tiden när maskinen är i gång. Det gör skördaren bränslesnålare och jag är nöjd med den här modellen. Elektrifieringen är också på gång på den här sidan, men än så länge finns inga riktiga alternativ som enbart drivs med el. Problemet för oss maskinentreprenörer som jobbar i skogen är att vi inte kan ladda maskinerna i skogen, säger han.

Den andra skördaren, en vanlig 8H-modell, är utrustad med mindre aggregat och längre kran.

– Den maskinen använder vi mera till gallringar.

Driv8 Feb24 Ct
Genom att packa snö och lägga ut ris går det relativt smärtfritt att transportera ut virket ur skogen. Det har varit nödvändigt även denna vinter trots stundvis sträng kyla. Snön bildar en isolerande yta och gör att marken inte fryser.

Hoppas på kallt väder

Både Björklund och Storsjö hoppas på att det är vinter åtminstone fram till påsk.

– Jag vill inte ha vår ännu för vi har en del arbete kvar att utföra på de marker som kräver vinterföre. Min förhoppning är att vi kan fortsätta avverkningsarbetet åtminstone under hela mars månad, säger Storsjö.

– Redan de senaste dagarnas milda väder har ätit på snötäcket, men vi ska hoppas att det inte blir för varmt för snabbt. Ett mål som vi brukar ha är att kunna avverka vinterskiften fram till påsk, fortsätter Björklund.

Att det ändå har varit en förhållandevis bra vinter gläder Thomas Sundqvist, distriktschef för Metsä Groups Vasa distrikt. Enligt honom har virkesförsäljningen varit livlig under senhösten och vintern, delvis tack vare att det blev vinterföre tidigt.

– Vinterstämplingar har kunnat köpas aktivt ända fram till mitten av februari. Nu börjar vi sikta in oss på sommar- och menföresdugliga stämplingar för både förnyelse- och gallringsavverkningar. Virkespriserna har hållits på en hög nivå i vinter och efterfrågan är bra på alla rundvirkessortiment. Vi är också intresserade av att köpa leveransvirke av våra medlemmar, både massaved och stock, berättar Sundqvist.