SLC - Markskanning 1 Webben
Exaktare gödselgivor genom markskanning

Med hjälp av markskanning kan jordbrukarna få en betydligt exaktare bild av hur jordarten och näringstillståndet varierar på skiftet, jämfört med traditionell markkartering. Därigenom kan givorna av gödsel, utsäde och kalk styras betydligt mer exakt. Det menar åtminstone Mikael Lindroos från Hankkija som visade upp markskanningsutrustning på en fältdag i Raseborg.

SLC - Lufttryck Img 7451
Ökad skörd med VF-däck

Med rätt lufttryck i däcken på såväl traktor som efterföljande redskap minskar bränsleförbrukningen och markpackningen. Det innebär minskade kostnader, men även ökad skörd.

SLC - Farmartank
Försäkringsexpert om bränslestölder: ”Håll låsen i skick”

Stöldkurvan tenderar att följa bränslepriserna. Därför gäller det nu att kontrollera bränsletankens säkerhet för att undvika försäkringsproblem.

SLC - Rymdvader 1 Webben
Det digitala samhället är sårbart för solstormar

Att kraftiga solstormar träffar jorden är ovanligt. Men skulle så ske, är det moderna samhället sårbart.

SLC - Finnmetko 1 Webben
Intressanta prototyper på Finnmetko

Finnmetko-mässan bjöd på ett stort utbud maskiner och redskap för skogsbruksbranschen. LF fick ögonen på tre intressanta, inhemska prototyper.

SLC - Ev1 Press Release Picture 1
Ponsse lanserar elektrisk skogsmaskin

Skogsmaskintillverkaren Ponsse har lanserat Ponsse EV1, ett nytt tekniskt koncept för en elektrisk skogsmaskin. Konceptutvecklingen sker i samarbete med Epec, ett teknikbolag som också hör till Ponsse-koncernen.

SLC - Gastraktor 1 Webben
Gastraktorn intresserar många – nu behövs fler tankstationer

Under sommaren har den första serietillverkade gastraktorn visats upp i Finland. Den är av märket New Holland. Niclas Sjöskog, som hade traktorn på prov i några dagar, är nöjd med prestandan. Läs mer om Maskin och teknik i veckans temanummer!

SLC - Energiavverkningar 3 Webben
Nu borde det löna sig att energiavverka

Finland importerar inte längre energivirke österifrån. Ännu i fjol användes 9,4 miljoner kubikmeter skogsflis i Finland, varav 1,5 miljoner kom från Ryssland. Nu finns det alltså efterfrågan på energivirke, och priset är redan på en högre nivå än i början på året.

SLC - Rojning 1 A Webben
Allt vanligare att låta företag sköta röjningsarbetet i skogen

Röjning av ungskog är en viktig del av skogsvården för att man ska få bästa möjliga avkastning ur skogen. Röjningsarbetet kostar en hel del, men trots det är det få skogsägare som väljer att röja sin skog själva.

SLC - Kolumn Fredriksson Webben
Kommentaren: Het efterfråga på skogsbränsle - men nästa vinter kan bli knepigare

Vi har som bekant på riksnivå över en miljon unga gallringsskogar som är sena och som kan gallras både med tanke på energived och massaved. Vintern 2023-24 kan i varje fall bli knepigare än kommande vinter. Stödsystemet för uttag av energived byts ut med delvis nya villkor som inte är kända, påpekar Tage Fredriksson, branschchef, Bioenergi rf.

SLC - Pefc Img 6041
Skolningar i terrängen lyfter fram den nya PEFC-certifieringen

Skogsbruksingenjör Carl-Johan Jansson poängterar vikten av att skogsägarna blir medvetna om de nya regleringarna främst gällande naturvårdsträd och död ved.

SLC - Granbarkborren 1 Webben
Det lönar sig att kolla granskogen för barkborrar

På grund av den torra sommaren har granbarkborren synts till på en del håll, bland annat i södra Finland. Det kanske är en god idé för skogsägarna att kolla sina granbestånd, i synnerhet om det finns sparskog med gamla granar.