SLC - Hjortman 1 Webben
Viktigt och mera lönsamt att sköta plantskogar väl

Att ta skötseln av plantskogar på allvar och gallra tidigt lönar sig definitivt för skogsägarna. Dessutom skapas på så vis ett mera stormhärdigt bestånd. Detta betonar Anders Hjortman, fältchef vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.

SLC - Virkesmarknad22
Dags sätta ungskogarna i skick – god efterfråga på klenvirke i höst

Det har varit goda tider för skogsägarna med höga virkespriser och god efterfrågan. Men att sia om framtiden är vanskligt med tanke på det mycket osäkra globala läget. Efterfrågan på klenvirke och massaved förutspås dock vara god under hösten i Österbotten.

SLC - Bruna Tallplantor Webben
Tallplantor torkade bort i söder

Några skogsägare längs sydkusten har i år märkt att en del tallplantor torkat bort efter plantering.

SLC - Pefc Img 9451
Uppdaterad PEFC-certifiering träder i kraft i höst

Finlands uppdaterade PEFC-skogscertifiering träder i kraft senare under hösten efter att den internationella bedömningen blivit klar. Tatu Liimatainen på PEFC Finland betonar en holistisk bild på hållbarhet.

SLC - Markbrand 1 Webben
Skördetröska skapade hotfull skogsbrand

Glöden från en skördetröska brände förra veckan ner ett åländskt spannmålsfält och elden spred sig också till en hektar skog i anslutning till åkern. – Den här gången slutade det bra trots sommarens supertorka, men man känner sig nog ganska liten när man ser hur snabbt elden kan spridas med vinden, kommenterar Joar Eriksson.

SLC - Vatmark 2 A Webben
Anders tog initiativ till våtmark i Jakobstad

Mer fåglar, djur och insekter – och renare vatten. Det är några effekter av en anläggning av en våtmark. En som har planerat och byggt en sådan i Jakobstad är skogsägaren Anders Kronholm. Det känns bra att bidra till ökad biodiversitet, säger han.

Kommentaren: Tilläggsinkomst av att producera nytta

Skogsägarna har redan länge varit intresserade av att stävja klimatförändringen samt utnyttja ekosystemtjänster ekonomiskt. Nu har skogsvårdsföreningarna tagit till sig detta och utvecklat Kolbindningstjänsten, med vilken skogsägaren kan utveckla sina inkomstmöjligheter samtidigt som hen producerar nytta, påpekar Hanna Yrjölä, projektchef för Fånga kolet-projektet.

SLC - Scania Eltimmerbilen 22144 009
Eldrift introduceras redan i tunga lastbilar

Elektriska lastbilar varken bullrar eller osar dieselavgaser. Till och med tunga bilar rullar med batteridrift i lokaltrafik på utvalda sträckor. I Sverige har världens första elektriska timmerbil tagits i bruk. I Nya Zeeland rullar en elektrisk mjölkbil.

SLC - Kargo 121 Web 15
Hankkija ny försäljare av Kronos skogsvagnar och skogskranar

Från och med september 2022 är Hankkija ny återförsäljare för Kronos skogsvagnar och skogskranar.

Vedtjuvar gäckar tyska skogsägare

Energikrisen och upprepade varningar inför en eventuell förestående gaskris har drastiskt ökat efterfrågan på brännved i Tyskland. Fenomenet har framkallat oväntade konsekvenser i form av tilltagande stölder av brännved.

Ordinarie bestämmelser om bekämpning av rotticka trädde åter i kraft

Skyldigheten att bekämpa rotticka lindrades temporärt i maj 2022, eftersom tillgången till stubbehandlingspreparat hade blivit osäker på grund av Rysslands krig mot Ukraina och de påföljande sanktionerna. Nu råder det inte längre osäkerhet kring tillgången till behandlingspreparat, och därför kan bekämpningsskyldigheten återinföras från och med den 15 augusti 2022 meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Gran Ips Syomajalki
Nu syns insektsskador i skogen – karttjänst ger en bild av läget

Stora mängder avverkningar som sker på grund av insektsskador har anmälts till Finlands skogscentral den här sommaren. Skogscentralen samlar nu anmälningarna om skogsskadeavverkningar i en öppen karttjänst.