SLC - Kartong 966B1041160D1158 Org
Metsä Board inleder planeringen av ny falskartongfabrik i Kaskö

Metsä Board, som är en del av Metsä Group, kommer att inleda planeringen av en ny falskartongfabrik i Kaskö.

SLC - Lic2
Stor minskning av licenser för älg i Kust-Österbotten

Till årets älgjakt har det i Kust-Österbotten beviljats 1.490 licenser. Det är en minskning med 500 från i fjol. Störst är minskningen i Karlebynejden och det aktualiserar igen målen för älgtätheten som enligt ÖSP fortsättningsvis är för höga.

SLC - Baver6
Bävrar skapar huvudbry i Sydösterbotten

De är duktiga byggare, bävrarna. Fråga de sydösterbottniska markägarna i Sideby, Härkmeri och Lappfjärd där djuren ifråga skapar huvudbry. Problemen uppstår när de bygger dammar som höjer vattennivån och orsakar översvämningar.

SLC - 20220921 103418
”Veden kommer att ta slut snabbt i höst”

Det har verkligen varit fullt upp för Thomas Sund och andra inhemska vedhandlare sedan sensommaren. Nya kunder har tillkommit och gamla kunder har beställt större volymer än tidigare, säger Sund vars vedlager och faciliteter återfinns intill Söderfjärden. Läs mer om upphettad biobränslemarknad och skogsbruk i fredagens Skogstema!

SLC - Isoantti 1 A Webben
Antti-Teollisuus lanserade jättesilor

Med en volym på mellan 732 och 1.911 kubikmeter är silorna, med produktnamnet Iso-Antti, de största i Antti-Teollisuus historia.

SLC - Flistork 5 Webben
Nu värms torken med flis i stället för olja

De hade funderat på det länge, men när oljepriset sköt i höjden i början av året fattades beslutet. Då investerade spannmålsodlarna Bengt och John Eklund i en flisvärmecentral för torken. Nu är den nya pannan i drift och beslutet ångrar de inte.

SLC - Ruda 1 Webben
Spannmålsåkern blir två hektar stor solpark

Ruda solpark på Kimitoön ska börja producera solenergi efter årsskiftet.

SLC - Byggproblem 2 Webben
Skenande priser stoppar lagerbyggen

De osäkra tiderna med häftiga prishöjningar har stoppat byggen av nya lagerutrymmen på Åland.

SLC - Timos Hall 1 Webben
Ny maskinhall och varm verkstad ger flyt åt arbetet

– Det har gett kvalitet åt det egna arbetet att ha en ordentlig maskinhall och en varm verkstad, säger Timo Söderholm om den nya byggnaden.

SLC - Timos Vaderkvarn 1 A Webben
Restaurerade gammal väderkvarn

Väderkvarnen på Tennäs Vestergårds gårdsbacke ser ut som den alltid har stått där. I själva verket är det endast maskineriet som är riktigt gammalt.

SLC - Tra1
Träbyggandets sega återkomst

Under 1900-talets andra hälft dukade största delen av ”trähus-Finland” under, men träbyggandet upplever nu en långsam renässans. Med tanke på våra enorma skogsarealer och en tradition av byggande i trä kan det ses som besynnerligt att detta inte skett tidigare. Mycket har dock snubblat på etablerat elementbyggande och reglering. Nu försöker man dock både på myndighetsnivå och inom privatsektorn återuppliva traditionen.

SLC - Maras Biogas 3 B Webben
Egen bioenergiproduktion ger värme och odlingsfördelar

För några månader sedan började Bjarne och Tobias Mara producera egen bioenergi på gården. Biogasen ger både värme och många odlingsmässiga fördelar. På grund av höga elpriser kan också elproduktion på ekomjölkgården bli verklighet i framtiden. Läs mer i fredagens Bygg- och Energitema!