Mats Nylund 2020 2
SLC:s ordförande Mats Nylund säger att jordbrukarna står i första ledet när effekterna av klimatuppvärmningen sätter in. FN:s klimatrapport, IPCC:s sjätte rapport om klimatuppvärmningen, slår fast mycket av det som vi redan känner till, men att det brådskar allt mer med åtgärder för att motverka den.
Jordbruk Skogsbruk SLC

Nylund om IPCC-rapport:
Klimatuppvärmningen
måste tas på allvar

SLC:s styrelseordförande Mats Nylund har bekantat sig med FN:s (IPCC) senaste rapport om klimatuppvärmningen.

Medeltemperaturen har redan höjts med 1,1 grad och den utvecklingen pågår hela tiden.

– Om vi ska få den ökningen att stanna någonstans mellan 1,5 och 2 grader så krävs det åtgärder. Finland får som en del av norra Europa uppelva relativt märkbara konsekvenser av klimatuppvärmningen. Vi kommer att få en högre medeltemperatur, vi får längre, varmare och torrare vintrar samt kraftiga regn, säger Nylund.

Vintrarna värms upp mera än somrarna vilket gör att vintrarna i framtiden blir mildare. Det leder i sin tur till ökad risk för skadeinsekter (närmast för skogsbrukets del) och högre risk för näringsämnesutlakning.

– Det finns all anledning för jordbrukarna att ta klimatuppvärmning på allvar, vi står i första ledet när effekterna av den sätter in.

75 procent kommer från marken

SLC och MTK lanserade för ett år sedan sin klimatvägkarta. 75 procent av jordbrukets utsläpp i Finland kommer från marken och där är torvåkrarna i fokus.

Av det finländska jordbrukets utsläpp kommer nämligen 60 procent från torvjordarna.

– I Finland står husdjursuppfödningen och dess stallgödsel för enbart 20 procent av utsläppen, säger Nylund.

De stora utsläppen finns på annat håll än i jord- och skogsbruket. 72 procent av Finlands alla klimatutsläpp kommer från energisektorn.

Fokusera på de stora utsläppskällorna

Och ska man ta IPCC:s rapport på allvar så måste man fokusera på de stora utsläppskällorna.

– Det vad de gröna ministrarna Krista Mikkonen och Maria Ohisalo gör är att de på ett populistiskt sätt slår mot en sak som är ett mindre problem än de verkligt stora problemen. De fokuserar helt enkelt på fel saker, säger Nylund och hänvisar till de gröna ministrarnas utspel från måndagen mot jordbrukets djurhållning och köttätandet.

SLC:s Mats Nylund sammanfattar IPCC:s sjätte klimatrapport och vad som kan göras här i Finland.

– Det viktiga när regeringen nu samlas till budgetria, men också senare, är att man ser till att fokus ligger på att göra något åt förbränning av fossila bränslen, det är det allra viktigaste. Åtgärderna ska vara pragmatiska, kostnadseffektiva och genomförbara inom de olika branscherna, avslutar han.