Nyyylund8
Finansministeriets budgetförslag för 2022 innehåller inga överraskningar vad gäller jordbruksstöden, men inte heller några seriösa satsningar på jordbrukets klimatarbete. SLC-basen Mats Nylund anser att det nu vore hög tid att göra konkreta satsningar inom det delområdet. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk Skogsbruk SLC

Budgetförslaget innehåller
inga seriösa satsningar på
jordbrukets klimatarbete

Finansministeriet offentliggjorde förra veckan sitt budgetförslag för nästa år. Budgetförslaget innehåller inga överraskningar vad gäller jordbruksstöden, men inte heller några seriösa satsningar på jordbrukets klimatarbete.

SLC:s förbundsordförande Mats Nylund anser att det nu vore hög tid att göra konkreta satsningar inom det delområdet. Alla forskningsrön som publicerats under de senaste åren, inte minst den färska sjätte rapporten från FN:s klimatpanel IPCC, understöder detta.

– Gröna förbundets ordförande lyfte speciellt fram jordbruket som en sektor där det borde göras mera klimatarbete när hon kommenterade IPPC:s rapport för en tid sedan, säger han.

Jordbrukets klimatvägkarta (SLC och MTK) ger både mål för minskning av jordbrukets växthusgasutsläpp i scenarier VAM 1 -29 procent (2018-2035) samt -38 procent per 2050 eller VAM 2 -42 procent (2018-2035) samt -77 procent per 2050. Prislappen för dessa åtgärdsprogram är enligt klimatvägkartan 127-177 miljoner euro per år.

Tre saker krävs

Om vi ska uppnå dessa målsättningar så krävs åtminstone följande tre saker räknar Mats Nylund upp:

1. Ett lönsamt jordbruk. Det innebär att absolut inga kostnadsökningar, och definitivt inga skattehöjningar, får läggas på jordbruket i regeringens kommande budgetria.

2. Att vi får finansiering för klimatåtgärderna. De kan och ska absolut inte betalas av jordbrukarna utan av samhället, vi alla tillsammans.

3. Jordbruket får absolut inte belastas med övriga kostnadsdrivande åtgärder som konsumenterna inte är beredda att betala för.

Skogen en del av lösningen

Då det gäller skogsbruket blir Nylund mer allmän, men påpekar ändå att ett aktivt skogsbruk är en del av lösning på klimatuppvärmningen, inte något som bidrar till den.

– Vad gäller skogsbruket förutsätter vi att regeringen stöder ett aktivt skogsbruk och att enskilda ministrar upphör med att ifrågasätta och underminera det långsiktiga, hållbara och på forskning baserade skogsskötseln vi bedriver i Finland. Aktivt skötta skogar enligt beprövade metoder ersätter fossila råvaror, fossila bränslen och dessutom är en stor kolsänka, sammanfattar han.

SLC kommer att återkomma med preciserade krav inför regeringens budgetria som går av stapeln 7-9 september.