Sommartraff Purmo1
Ett dussin deltagare samlades till Norra Österbottens Unga Producenters sommarträff och årsmöte i Purmo för diskussioner och bespisning i tisdags.
SLC Livet på landet

Första årsmötet sedan 2019
för Norra Österbottens Unga Producenter

Den långvariga sommartorkan och dess inverkan på skördarna var ett givet samtalsämne då ett dussin unga jordbrukare från norra Österbotten slöt upp till sommarträff och årsmöte i Purmo i tisdags.

Föreningen Norra Österbottens Unga Producenter (Norran) hör till de talrika aktörer som har lamslagits ordentligt under den ändlösa coronapandemin.

I tisdags kunde i varje fall ett dussin unga nordösterbottniska jordbrukare samlas till en sommarträff inklusive årsmöte på restaurangen Uffes Mat och Café i Purmo. Kvällen till ära bjöds deltagarna på pizzabuffé.

– Egentligen håller vi två årsmöten denna gång. På grund av coronan blev fjolårsmötet inställt. Endast fyra personer hade anmält intresse till ett möte i slutet av augusti, sade Norrans ordförande Anders Enlund.

– Ikväll är det dessutom ett klart bortfall på grund av att många föreningsmedlemmar är upptagna med grästransporter, tillade han.

Föredragningslistan för årsmötet 2021 var trots det långa uppehållet av ett kort och koncist slag. Mötet klarades av i rask takt. Såväl ordföranden som styrelsen återvaldes på konsensusaktigt vis.

– Vi har satsat på innebandy som en stärkande fritidssysselsättning för medlemmarna. Under pandemin har den verksamheten legat nere helt och hållet. Nu hoppas vi få igång innebandyspelandet igen så fort som det sker lättnader i restriktionerna.

– Ett annat mål för oss att arrangera en innebandyturnering under den kommande vårvintern. Tidigare har MTK bjudit in oss till motsvarande turnerningar. Nu vill vi ordna någonting själva. Antagligen förlägger vi tillställningen till Jakobstad, fortsätter Enlund.

Sommartraff Purmo2
Norrans ordförande Anders Enlund fick fortsatt förtroende. Själv är Enlund bekymrad för den kommande skördesäsongen. Det utlovade regnet kommer kanske för sent, säger han.

Sommartorkan ställer till med betydande problem

Vädret och den långvariga hettans och torkans effekter på skördarna var ett typiskt diskussionsämne på sommarträffen i Purmo.
– Det här året är nästan värre än den mycket torra säsongen 2018. Den första vallskörden var bra. Men den andra skörden gav resultatmässigt endast 40 procent av den normala mängden, sade Anders Enlund som till vardags föder upp 45 mjölkkor i Esse.

– Efter vårsådden kom det en störtskur som följdes av långvarig torka. Det ser till exempel inte bra ut i mina egna kornfält för närvarande. Någon toppskörd kommer det definitivt inte att bli i år, fortsatte Enlund.

Enlund tillade att regnväder visserligen har utlovats i den närmaste framtiden.
– Men det kan ändå vara för sent för en vändning och en lång period med riklig nederbörd är inte heller önskvärt i det här sammanhanget.

Sommartraff Purmo3
Jordbrukaren Anders Sandbäck från Kronoby har tagit över sin nuvarande verksamhet genom en generationsväxling ifjol. Han premierades av ÖSP:s vice ordförande Niclas Sjöskog.

27 unga jordbrukare har generationsväxlat under 2020

Norra Österbottens Unga Producenter är den passiva coronaperioden till trots en växande ungdomsförening.

– Medlemsantalet har ökat under det senaste året. Men några exakta siffror har vi inte, sade Enlund.

Under 2020 har sammanlagt 27 unga jordbrukare i norra svenska Österbotten tagit över verksamheter via generationsväxlingar. En helt utmärkt siffra enligt Enlund.

Avsikten är att uppmärksamma dessa yngre förmågor med priser. På mötet i Purmo fanns en enda berörd person på plats: gräs-, vall- och spannmålsodlaren Anders Sandbäck från Kronoby. Sandbäck premierades av ÖSP:s vice ordförande Niclas Sjöskog. De övriga generationsväxlarna kommer att ihågkommas vid senare tillfällen.

– Nytt i höst är att fyra nya lagar kommer att behandlas i riksdagen. På gång är utlåtanden angående mark- och bygglagen, naturskyddslagen, inlösningslagen och lagen om djurens välfärd, framhöll Sjöskog i samband med prisutdelningen.