100821
SLC Nylands utskott för ekologisk produktion sammanträdde hos Nina Långstedt på Krämars och bekantade sig även med EkoNu:s ekoförsök hos Christian Nyholm i Täkter. Från vänster ordf. Magnus Selenius, Ben Silfvast, Nina Långstedt, Mikael Jern och Mathias Weckström.
Jordbruk SLC

Ekoutskott: Skörden kan
bli sämre än man tror

SLC Nylands utskott för ekologisk produktion sammanträdde på tisdagen i Ingå hos Nina Långstedt på Krämars för att diskutera skördeläget och villkoren för ekoersättningen under den kommande programperioden.

Överlag verkar höstsäden ge en rätt hyfsad skörd, medan vårsäden är klart sämre och det bedömdes att skörden på många skiften kan bli ännu sämre än man tror.

Bondböneskiftena är överlag väldigt svaga. Havre som såtts efter vårens regn eller som lidit av skorpbildning ser också mycket svaga ut. Insådden ett problem, då den inte grott under den torra och heta sommaren.

Första ensilageskörden och höskörden blev däremot bra. Återväxten är dock svag.

Priserna på spannmål har ännu inte reagerat på den förväntade rätt svaga skörden.

I diskussionen gällande det förslag till ekoersättning från år 2023 framåt som nu är på utlåtande konstaterades att förslaget missgynnar mångsidig produktion. Gårdar med både husdjursproduktion och spannmålsodling skulle bli förlorare. Utskottet framhåller att de ekologiska principerna bör beaktas och djurenhetskravet får inte vara för högt.

Kravet på djurtäthet borde även i fortsättningen ligga nära den nuvarande minimigränsen 0,3 de/ha. Föreslogs att man borde sporra gårdarna med förhöjt investeringsstöd för omläggning av konventionella djur till eko.