Nyländsk trädgårdsproduktion är diskussionsämne i februari

Vilka möjligheter finns det för trädgårdsodlingen som näring i Nyland? Vad ska man odla? Hur kan näringen utveckla sin verksamhet och förbättra sin konkurrenskraft? Hur och till vem ska man sälja sina produkter? De här frågorna och många andra ska man diskutera på en temakväll i februari på Överby trädgårdsskola i Esbo.

SLC söker Finlands unga jordbruksmästare 2020

Är du en ung producent som satsar på hållbara metoder och ny teknik i ditt arbete? Delta då i SLC:s och MTK:s tävling för unga jordbrukare, där vinnaren går vidare till Europeiska nivån av tävlingen och får en resa för två till de unga jordbrukarnas kongress i Bryssel 26.3 2020.

Greppa Marknaden startar året med en odlarträff i Vanda

Så här i början av året är det bra att ta en närmare titt på marknadsläget och planera för kommande odling och försäljningar.

SLC - Anders Portin
Anders Portin utsedd till specialmedarbetare

SLC:s skogsombudsman Anders Portin har kallats till specialmedarbetare för ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist.

Djurstöds-info 2020 i Nyland

Djurstöds-info 2020 ordnas på Saaris gård (Keuda) i Mäntsälä (Paroninkuja 20, 04920 Mäntsälä) tisdag 14.1 kl.9-15.

SLC - Ordfjulhalsning
SLC-ordförandes julhälsning: Dags sätta fokus rätt

Snart är 2019 slut. Det är läge att summera året som gått och försöka se vad som kan vänta oss 2020, skriver SLC:s ordförande Mats Nylund i sin julhälsning.

SLC - Ospm1
Långgård: ÖSP:s uppdrag lika viktigt nu som när förbundet grundades

I år firar ÖSP 85-årsjubileum. Trots att de samhälleliga förändringarna varit många har förbundets uppdrag inte ändrat. Intressebevakningen är minst lika viktig i dag, konstaterade ordförande Tomas Långgård när han öppnade förbundets höstmöte i Vörå.

SLC - Ospm2
Nylund: Medierna bör kontrollera sina uppgifter noggrannare

För femtio år sedan fanns det över två miljoner nötkreatur i Finland. År 2019 har den siffran reducerats till cirka 857.000 – en minskning med 40 procent. Är det verkligen så att konsumtionen av inhemskt rött kött förorsakar klimatuppvärmningen? Den berättigade frågan ställdes på ÖSP:s höstmöte av SLC:s ordförande Mats Nylund som höll en lantbrukspolitisk översikt. I stället för att enbart räkna upp vad som är på gång inom intressebevakningen valde han att utmana en del narrativ som figurerat i nationell media under hösten.

SLC - Ospm3
Kolbindning och kompensation diskuterades på ÖSP:s höstmöte

Valio har koldioxidneutral mjölk som mål senast 2035. Något som kommer medföra en rad olika åtgärder på gårdsnivå. Kaj Nymans redogörelse om vad som kommer att ske satte igång en livlig klimatdebatt på ÖSP:s höstmöte.

ÖSP: Österbottniska bönder levererar trygg mat

Österbottens svenska producentförbund har firat 85-årsjubileum i samband med förbundets höstmöte, och kan konstatera att frågan var och hur vår mat produceras är mer aktuell än någonsin, påpekar förbundet i ett uttalande.

SLC - Ospm7
Långgård återvaldes som ordförande för nästa år

ÖSP återvalde på sitt höstmöte i måndags Tomas Långgård från Malax enhälligt till förbundsordförande. I samband med att ÖSP firar 85-årsjubileum var det många förtroendevalda inom förbundet och på lokalavdelningsnivå som premierades.

SLC - Generationsvaxlingskurs
Generationsväxlingsdagar hölls i Borgå och Karis

SLC Nylands unga ordnade i början av december en generationsväxlingsdag i både Borgå och Karis. Under dagen gick man in på vad man borde fundera över för att genomgå en lyckad generationsväxling.