SLC - Naturvardslagen Mats
Viktigt att SLC-medlemmarna engagerar sig i revidering av naturvårdslagstiftning

Revideringen av naturvårdslagstiftningen har nu inletts. I det inledande skedet ordnas ett samråd där allmänheten har möjlighet att framföra synpunkter. Utöver revideringen av naturvårdslagen och naturvårdsförordningen kommer en ny lag att beredas om ersättning av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen. Dessutom ska förfarandet för ekologisk kompensation utvecklas.

SLC - Yara 240120
SLC Nyland diskuterade gödselmarknaden med Yara

SLC Nylands styrelse diskuterade gödselmarknadsfrågor då man sammanträdde på Yaras huvudkontor i Esbo förra fredagen. Detta bland annat som ett led i uppföljningen av en motion från Ingå lokalavdelning till förbundets höstmöte.

SLC - Genee4
Planera generationsväxlingen i god tid

Årets generationsväxlingskurser har lockat många deltagare i Österbotten. Ett bevis för jordbrukarna som ger över till en ny generation verkligen vill göra det på rätt sätt. Viktigaste rådet? Börja planera i god tid.

SLC - Oss1
Oss bönder emellan: ”Jordbruket måste få en positivare bild”

Det öppna diskussionstillfället ”Oss bönder emellan” lockade än en gång många deltagare. Vid tillfället i Pedersöre presenterade SLC:s nya fullmäktigeordförande Kristian Westerholm sig för de österbottniska jordbrukarna.

SLC - Lplan1
Ta del av landskapsplanen innan det är för sent

Fram till den sista januari är Österbottens landskapsplan 2040 framlagd till påseende. Fram till det kan allmänheten lämna in anmärkningar om förslagen. I måndags fick markägare information om vikten av att ta del av planen som har direkt inverkan på markanvändningen.

SLC - Bj7 I8040
Protester, klimat och miljö präglar årets gröna vecka

Den internationella gröna veckan i Berlin sätter år efter år nya rekord. Detta år räknar arrangörerna in mer än 1.800 utställare från 72 länder. Parallellt rullar traktorer fram längs gatorna. Bönder från olika läger demonstrerar för sina mål.

SLC - Vagboken 2020
Förhandsbeställ väghandboken Förvaltning av enskilda vägar

Inom kort utkommer handboken Förvaltning av enskilda vägar. Vägföreningen i Finland står för bokens originalutgåvan som utkom på finska hösten 2019. Eftersom det även finns ett stort behov av en handbok om enskilda vägar på svenska tog SLC ansvaret för handbokens svenska översättning. Nu kan SLC-medlemmar kostnadsfritt förhandsbeställa boken hem.

SLC - Rundtur 1
ÅTH siktar högt med nya frukter

Ålands Trädgårdshall som levererar 70 procent av Finlands inhemska äpplen och 25 procent av löken har stora framtidsplaner. – Målet är att vi också ska börja odla plommon och aprikoser, berättade vd Tord Sarling när åländska politiker och tjänstemän från landskapsregeringen förra veckan gjorde ett studiebesök.

SLC - Exportsatsning
Exportstig ska åskådliggöra vägen från idé till affär

En så kallad exportstig ska ge företag en överblick över vilka steg som krävs för en lyckad exportstrategi. Exportstigen publiceras inom ”Iskussa maailmalle”-kampanjen som leds av MTK och Aava & Bang, och stegen har utvecklats inom ramen för RuoKasvu-projektet där också SLC deltar.

Problem med LF:s Ålandsutdelning

Orsaken är att Finnairs plan till Mariehamn inte längre avgår så att tidningen hinner fram i tid.

Nyländsk trädgårdsproduktion är diskussionsämne i februari

Vilka möjligheter finns det för trädgårdsodlingen som näring i Nyland? Vad ska man odla? Hur kan näringen utveckla sin verksamhet och förbättra sin konkurrenskraft? Hur och till vem ska man sälja sina produkter? De här frågorna och många andra ska man diskutera på en temakväll i februari på Överby trädgårdsskola i Esbo.

SLC söker Finlands unga jordbruksmästare 2020

Är du en ung producent som satsar på hållbara metoder och ny teknik i ditt arbete? Delta då i SLC:s och MTK:s tävling för unga jordbrukare, där vinnaren går vidare till Europeiska nivån av tävlingen och får en resa för två till de unga jordbrukarnas kongress i Bryssel 26.3 2020.