SLC - Saras
Vanda stad inlöser Saras för en tredjedel av begärt pris

Inlösningsprocessen kring gården Saras marker i Käinby i Vanda är slutförd. Vanda stad tvångsinlöser området till det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro.

Ekostrategi och ekovecka föreslås i förfrågan av EkoNu!

Inom EkoNu!-projektet riktade man i slutet av februari en förfrågan till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. I skrivelsen konstaterades att den offentliga måltidssektorn måste fungera som draghjälp ifall ekosektorn ska utvecklas i enlighet med regeringsprogrammets visioner.

Klimatvägkarta utarbetas för jordbruket

MTK och SLC har inlett utarbetandet av en klimatvägkarta för jordbruket i samarbete med Naturresursinstitutet Luke. Projektet är en del av det mål om klimatneutralitet 2035 som definierats i regeringsprogrammet. Avsikten är att klimatvägkartan offentliggörs i juni 2020.

SLC - Micke G
Mickes pensionsdagar är snart här

Micke Godtfredsen, Landsbygdens Folks chefredaktör och ansvariga utgivare, har avslutat sitt mångåriga värv vid tidningen. Efter en insats som skribent av SLC:s 75-årshistorik och några andra mindre uppdrag går han slutligen i pension senare under detta år.

SLC vill stärka privata skogsägares ställning

SLC:s styrelse vill stärka privata skogsägares ställning gentemot bolag, stiftelser och fonder.

SLC - Inga 1
Vårmötesrundan körde igång i Ingå

Denna vecka har SLC Nylands lokalavdelningar inlett vårmötesrundan. Först ut var Ingå lokalavdelning som sammanträdde på förvaltarvillan på Västankvarn gård. På agendan fanns förutom renodlade möteshandlingar också aktuella frågor inom lantbruket – både alldeles lokalt och hela vägen till Bryssel.

SLC - Lokaaalmote6
Karleby lokalavdelning först ut med årsmöte

Den här veckan körde ÖSP:s lokalavdelningar igång med sina årsmöten. Först ute var Karleby lokalavdelning som gästades av förbundsordförande Tomas Långgård.

SLC - Mjolkgrupp
Mjölksamarbetsgruppen vill minska byråkratin

Mjölksamarbetsgruppen, som sammanträdde i tisdags i Helsingfors, efterlyser mindre byråkrati och bättre styrda stödsystem till aktiva jordbrukare.

SLC - Suorakylv 1C
Samuel Jussila är Finlands unga producenters mästare 2020

Växt- och utsädesodlaren Samuel Jussila, 38, från Janakkala i Tavastland har utsetts till vinnare i tävlingen unga producenters mästare 2020. Samuel Jussila sköter sin gård exemplariskt, fördomsfritt och miljömässigt hållbart, anser juryn som bestod av representanter från producentorganisationerna SLC och MTK.

SLC - Inga1
Planeringsfrågor sysselsätter markägare i Ingå

Det är en ansenlig mängd arbetstimmar som markägare i Ingå lagt ner på att följa med, fördjupa sig i, anmärka på och korrigera fel som uppstått under processen med att göra upp en ny generalplan.

SLC - 20200210 111823
Ekoutskott: Överväg att ingå odlingskontrakt

Med tanke på osäkerheten på marknaden kan det löna sig att ingå odlingskontrakt till rimligt pris för att säkra avkastningen, påpekar SLC Nylands utskott för ekologisk produktion.

SLC Nylands specialutskott och representanter 2020