Recept 1
Smak av Åland gav bl.a. svartbröd, sik, havtorn, lamm, åländsk ost och rabarber.
SLC

Recept med smak av Åland
på SLC:s kongress 2022

SLC:s kongress 2022 satte Åland på tallriken och i glasen, bokstavligen. Årets Kock och Årets Servitör bjöd kongressens festsupédeltagare på unika smakupplevelser genom den fördrink och tilltugg som serverades på festsupéns mingel och som specialkomponerats för SLC:s kongress av åländska råvaror.

Nu kan även alla LF-läsare ta del av recepten på läckerheterna med smak av Åland.

Årets Kock 2021 Kim Päivästö och Årets Servitör 2021 Henna Kolehmainen har varsin hälsning till de finlandssvenska lantbrukarna.

Recept 3
Årets Kock Kim Päivästö och Årets Servitör Henna Kolehmainen bjöd kongressens festsupédeltagare på unika smakupplevelser genom den fördrink och tilltugg som serverades på festsupéns mingel och som specialkomponerats för SLC:s kongress av åländska råvaror.

– Det bästa med våra finländska råvaror är det som skogen ger oss. Vi har en så ren natur här att vilt, bär och svamp är bland de bästa i världen. Naturligtvis, utan att glömma alla grönsaker under sommarsäsongen – grönsaker som kan tillagas med nöje trots att säsongen är kort, säger Kim Päivästö, Årets Kock 2021 och köksmästare på Michelinrestaurangen Inari.

Årets Servitör 2021 Henna Kolehmainen som även ansvarar för dryckesprodukter på restaurang Ravinteli Huber i Tammerfors, är sedan barnsben en passionerad vän av mat och dryck.

– Det bästa med finländska råvaror och livsmedelsproduktion är renhet, kvalitet och tillförlitlighet. Ett stort tack till er producenter för allt detta! I framtiden skulle jag vilja se att restauranger och livsmedelsproducenter arbetar ännu närmare tillsammans och lyfter fram alla underbara ingredienser.

Recept 2
Den fräscha drinken som serverades på kongressupéns mingel hade smak av havtorn och åländsk gin.

RECEPT

Havtorns-GT (4 st. drinkar)

16 cl Åland Distillery Gin

16 cl Havtornssaft (sockerfri)

8 cl Vaniljsirap

8 cl Citronsaft

ca. 1 flaska Fever Tree Indian Tonic Water

Frusna havtornsbär för dekorering

Gör så här: Mät upp ingredienserna och servera drinken i On The Rocks-glas med mycket isbitar och med frusna havtornsbär som dekoration.

En alkoholfri version kan göras endera utan gin eller med alkoholfritt gindestillat. Ifall den görs utan gindestillat, så behövs lite mera tonic.

Tartar på åländskt lamm, picklad rödlök, gemsallad (4 personer)

Tartar

80 g lammfärs

0,5 tsk grov Dijon senap

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk olivolja

Salt, svartpeppar enligt smak.

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser.

Picklad rödlök

1 st. liten skalad rödlök

1 dl vitvinsvinäger

1 dl socker

1 dl vatten

1 st. lagerblad

1 tsk svartpeppar

En nypa salt

 Gör så här: Strimla rödlöken med kniv. Koka upp vinäger, socker, vatten och kryddorna. Häll lagen på den strimlade rödlöken och låt svalna.

Gemsallat

1 Gemsallatshuvud

Gör så här: Skär bort stammen och skölj gemsallaten i kallt vatten. Torka av. Marinera salladen i lite olivolja, salta och peppra strax innan servering. Placera tartaren på sallatsbladen och toppa med picklad rödlök.

Om Gemsallat: Gemsallat hör till huvudsallat-gruppen. Det är en ny sallatssort som i Spanien och England fått lika stor betydelse som isbergssallat. Inom handelsledet kallas den också för Gemsallat, Hjärtsallat och Babysallat. Det är en förädlad variant av isbergssallat, men mindre och smakrikare. Kan användas på alla sätt som man använder isbergssallat. Tack vare att den är så dekorativ, lämpar den sig mycket bra till förrätter.

Sockersaltad sik med marinerade havtornsbär, rostat åländskt svartbröd, rädisa (4 personer)

Sockersaltad sik

1 sikfilé (skinn- och benfri)

20 g fint havssalt

30 g socker

Gör så här: Blanda socker och salt. Fördela blandningen över hela filén på båda sidor och låt den stå 20 minuter i kylskåpet. Därefter skölj fisken med kallt vatten och torka med papper. Skiva tunt.

Marinerade havtornsbär

1 dl havtornsbär

2 dl vatten

0,5 dl socker

2 st. dillkvistar

Gör så här: Koka upp vatten och socker, tillsätt havtornsbären och dillkvistarna i lagen. Låt stå och marinera i kylskåpet över natten.

Åländskt svartbröd

Gör så här: Skär brödet i munsbitsstora rektanglar och stek dem i smör. Placera den tunt skivade siken på brödet och strö över några marinerad havtornsbär. Toppa med tre mycket tunna skivor rädisa.

Åländsk sommarost, rabarberkompott och rågkex (4 personer)

Rabarberkompott

Lagen

100 g socker

1,5 g salt

40 g vitvinsvinäger

45 g vitt vin

Gör så här: Koka upp lagen tillsammans med rabarberskalet. Sila bort skalet.

375 g skalad, tärnad rabarber

Gör så här: Koka dem snabbt i lagen, sila och låt svalna. Reducera ner lagen till en tjock sirap, låt svalna och blanda med rabarbern.

4 x 15 g Sommarost, ÅCA (rumstempererad)

4 st. rågkex (Kantola)

Placera den rumstempererade osten på kexet och toppa med en liten sked rabarberkompott.