Silver 1
Johan Mörn hälsade alla välkomna och berättade om Silverskärs forntid och nutid.
SLC Landsbygdsnäringar

Silverskär vill mätta alla sinnen

I samband med SLC-kongressen på Åland i slutet av juni hade SLC:arna möjlighet att besöka Silverskär i Ålands norra skärgård.

Efter en kort båttur stiger vår trupp i land på det vackra Silverskär som utgör en del av Ålands norra skärgård. Redan på bryggan blir vi välkomnade av Johan Mörn som snabbt halar fram en flaska hemkört ur ett fack i båthusets yttervägg.

Den åtnjuts tillsammans med en utsökt Ålandspannkaka gjord på mannagryn. Känd för att ha myntat begreppet axgan, det vill säga konsument av åländska råvaror, berättar Mörn om öns historia.

– Redan på Gustav Vasas tid bröt man silver här i en lite gruva på öns norra sida – därför heter ön Silverskär. Från 1700-talet fram till 1950-talets slut beboddes öarna av fiskare. Då trålarna kom började de dock blir lite fattigare här ute.

Ön är 32 hektar stor.

– Vi har 55 bäddar och hyr ut hela ön till ett sällskap i gången. Vi har också en eremitstuga på Sviskär, och sen har vi Klobben som är en kopia av ett fiskeläge med restaurang och bastu och lite andra byggnader.

Enligt Mörn erbjuder restaurangerna på öarna på mat som är så gott som på fine dining nivå. Och vissa fördelar framom storstädernas bästa matutbud finns även i skärgården.

– Jag brukar säga att landsbygdens och skärgårdens trumfkort i framtiden är att det är nära till fina råvaror.

Champagne och nygammal charm

Mörn berättar även om ett annat intressant företag.

– Vi äger en champagnevaktarstuga på en annan vacker men väldigt liten holme som vi inte ännu har börjat hyra ut. Det hänger ihop med att vi har ett kontrakt med Veuve Clicquot om lagring av champagne på havsbottnen.

Kontraktet är på 40 år och gäller fram till 2054. Vart tredje år tar man upp flaskor och jämför med exakt samma vara som de har i sina källare i Reims. Nästa tasting hålls i juli då några fransmäns flygs in med sjöflygplan.

– Då ska det tas upp champagne och så skall den skickas till universitetet i Reims och så skall det provsmakas inför nästa år.

Till byggnaderna på Silverskär hör bland annat Norrgård, ladugården och bastun. I den nybyggda bodlängan besökte SLC:arna rum inredda med fartygsspillror från 1700-talet. Altanen utanför huset är byggd av virke som är kopierat av materialet i de båtar som förr användes i skärgården. Sneda knutar och vedtak gör att de de facto nybyggda byggnaderna ser fullständigt autentiska ut – endast det färska virket avslöjar det charmanta bedrägeriet.

En stig leder fram till ett lusthus på norra sidan av ön. Från klipporna öppnar sig en vacker vy över de öppna fjärdarna och havsbandet. Här hade många av oss gärna stannat en lite längre stund.

Silver 5
Utsikten över skärgården på öns norra sida.