ÖSP: Vår höga självförsörjningsgrad tryggar tillgången på mat

ÖSP ger lugnande besked om matproduktionen i Österbotten. Arbetet på de österbottniska gårdarna, liksom på gårdarna i övriga Finland, fortsätter som tidigare, meddelar man från förbundet.

Håll i gång verksamheten i skogarna!

Skogarna är Finlands livlina och en fungerande skogssektor är ryggraden i vår nationella ekonomi påminner de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna och centralförbundet SLC.

SLC - Kommentaren Tabell
Kommentaren: Spannmålsbalansen inverkar på prisbildningen

Finlands spannmålsbalans borde vara intressant läsning för varje spannmålsodlare i Finland och ge anledning till viktiga reflektioner. I grund och botten är det ju utbud och efterfrågan av spannmål som sätter prisnivån på vårt spannmål, påpekar SLC:s ombudsman Rikard Korkman.

SLC - Cemagro120320
SLC Nylands spannmålsutskott: Konkurrens behövs på gödselmarknaden

SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade gödselmarknadsfrågor då utskottet förra veckan besökte Cemagro i Lojo.

SLC - Mats Beredskap
SLC: Viktigast att minimera spridningen av coronaviruset

Situationen med coronavirusets framfart och myndigheternas begränsningar utvecklas från dag till dag och SLC följer aktivt med lägesutvecklingen. På webbadressen slc.fi/corona har centralförbundet samlat aktuell information om viruset och vad det innebär för lantbruksnäringarna samt organisationen. Sidan uppdateras vart efter liksom även här på Landsbygdens Folks hemsida.

ÖSP anpassar verksamheten till undantagstillståndet

På grund av den rådande situationen med coronaviruset och läget med undantagstillstånd i landet kommer ÖSP:s verksamhet under de kommande veckorna att tillfälligt förändras.

SLC ger nya mötesanvisningar

På grund av coronavirusets snabba spridning vidtar SLC nya åtgärder. Möten och evenemang i Nyland inhiberas.

SLC följer noggrant med coronavirusets utveckling

På grund av coronavirusets snabba spridning vidtar också SLC åtgärder. I nuläget räknar SLC med att lokalavdelningsmöten kan hållas som planerat. Huruvida regionförbundens vårmöten och andra evenemang kan hållas måste bedömas skilt för sig.

SLC - Saras
Vanda stad inlöser Saras för en tredjedel av begärt pris

Inlösningsprocessen kring gården Saras marker i Käinby i Vanda är slutförd. Vanda stad tvångsinlöser området till det av inlösningskommissionen fastställda priset 3,25 miljoner euro.

Ekostrategi och ekovecka föreslås i förfrågan av EkoNu!

Inom EkoNu!-projektet riktade man i slutet av februari en förfrågan till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. I skrivelsen konstaterades att den offentliga måltidssektorn måste fungera som draghjälp ifall ekosektorn ska utvecklas i enlighet med regeringsprogrammets visioner.

Klimatvägkarta utarbetas för jordbruket

MTK och SLC har inlett utarbetandet av en klimatvägkarta för jordbruket i samarbete med Naturresursinstitutet Luke. Projektet är en del av det mål om klimatneutralitet 2035 som definierats i regeringsprogrammet. Avsikten är att klimatvägkartan offentliggörs i juni 2020.

SLC - Micke G
Mickes pensionsdagar är snart här

Micke Godtfredsen, Landsbygdens Folks chefredaktör och ansvariga utgivare, har avslutat sitt mångåriga värv vid tidningen. Efter en insats som skribent av SLC:s 75-årshistorik och några andra mindre uppdrag går han slutligen i pension senare under detta år.